Министарство одбране Републике Србије
 
07.11.2020.

Председник и врховни командант Вучић: Болница у Земуну биће готова за 24 дана



Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, са потпредседником Владе и министром одбране др Небојшом Стефановићем и министром здравља Златибором Лончаром, обишао је вечерас раднике у трећој смени  и радове на изградњи нове ковид болнице у Војном комплексу “Земун економија” у Београду.

Председник Вучић истакао је да ће болница бити готова за 24 дана, а да ће за 25 дана примити прве пацијенте. Говорећи о пандемији коронавируса, председник је нагласио да је данашњи дан најтежи за Србију и да ће у сутрашњем пресеку број заражених грађана наше земље бити већи од 3.000. Он је захвалио Кризном штабу и премијерки Србије Ани Брнабић на “великом труду и раду” и замолио да ковид болнице у Београду и Крушевцу “не остану једини спас за све људе”.

- У ову болницу ћемо 2. децембра да примимо прве пацијенте и невероватно је да у Србији обећате да ћете за четири месеца да изградите болницу, јер Србија није ни Кина ни Америка. Да у Србији изградите овако велелепну болницу са свим прикључцима за гас, кисеоник, ваздух, невероватно је. Град мора да уради четири саобраћајне траке у наредних пет месеци на Батајничком путу. Имаћемо 250 места за интензивну негу. Ово ће бити највећа болница у Србији урађена по свим стандардима са местима за интензивну негу. Ми смо једини који смо у Европи ово урадили на такав начин и поносан сам на то – рекао је председник Вучић и додао да ће болнице коштати око 80 милиона евра.

Председник Србије честитао је свим радницима на раду и труду и замолио их да раде јаче и снажније него икада, како би 1. децембра болница била завршена.

- Опрема ће бити најбоља која постоји – од респиратора, боца за кисеоник, апарата за анестезију, а имаћемо и транспортне респираторе. Имаћемо 930 лежајева, огроман потенцијал. У Крушевцу ћемо отворити болницу 16. или 17. децембра и тамо ћемо имати 150 јединица интензивне неге. Та болница ће бити за добар део јужне Србије и верујем да ће то много да значи. Поносан сам и захвалан свим радницима – нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, биће изграђено 500 метара канализације и 400 метара водоводне мреже те нагласио да сматра да су изградњом болница у Београду и Крушевцу “урадили све што су могли”, а да је његово да замоли грађане да “не доводе своје здравље у питање” и да “сачувамо сваки живот”, јер је коронавирус “тешка и опака болест”.     

- Немојте да нас терате на “закључавање”. Цела Европа је то урадила, ми нећемо. Хоћемо да заштитимо људе и зато поштујте мере. Молим људе за одговорност, јер ми не можемо за месец дана да изградимо још четири болнице. Нама ће за пет дана бити пуни болнички капацитети, ако се овако настави. Радимо ове две ковид болнице, у Београду и Крушевцу, једини у Европи. Помозите нам, лако је говорити нешто против државе док се не разболите, а онда сви дођу у државу и траже помоћ. Бринем за сваког човека у Србији и молим вас водите рачуна – поручио је председник Вучић.

Капацитет нове ковид болнице у Батајници биће 1.000 кревета. Са површином од 18.000 квадратних метара нова болница биће највећа и најзначајнија болница за лечење ковид пацијената у нашој земљи. Министарство одбране обезбедило је одговарајућу локацију из фундуса земље које то министарство користи. Осим болнице предвиђена је изградња пратеће инфраструктуре, приступних путева и прикључних саобраћајница.

Обиласку су присуствовали градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Београда Горан Весић, начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, представници Министарства одбране и Војске Србије и других институција које су укључене у извођење радова на изградњи болнице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.11.2020
mp4 (460,41 MB)
Обраћање председника Вучића - први део
08.11.2020
mp4 (524,49 MB)
Обраћање председника Вучића - други део
08.11.2020
mp4 (153,42 MB)
Обилазак изградње болнице