Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2020.

Плакета Универзитета одбране за министра одбране Александра Вулина



Министар одбране Александар Вулин посетио је данас Универзитет одбране и обишао Деканат и департмане Војне академије, неколико новоопремљених кабинета и лабораторија у којима се врши настава за кадете, као и оне који су у фази опремања и реконструкције.

У знак захвалности за вишегодишњу подршку и помоћ у раду и развоју свих капацитета Универзитета одбране, ректор те високообразовне институције генерал-потпуковник доц. др Горан Радовановић уручио је министру Вулину Плакету Универзитета одбране, а у знак сећања албум фотографија са догађаја којима је присуствовао министар одбране, вредна издања Универзитета одбране и спортски дрес клуба "Академац".

Након обиласка министар Вулин је истакао да је у протекле три године Универзитет одбране забележио значајан напредак и попут осталих структура у Министарству одбране и Војсци Србије, прижио пуну подршку променама спроведеним у систему одбране.

- Значајан допринос ове институције посебно се огледа у променама на плану војног образовања. За Војску Србије најзначајније је то да су војне науке коначно уврштене у систем наука у Републици Србији, јер као такве оне раније нису биле препознате. Пре свега, ту су науке попут тактике, стратегије, оператике, које се једино изучавају на Универзитету одбране. У складу са увршћавањем војних наука у Правилник о научним и образовним пољима у Републици Србији, војно образовање враћено је војсци те се тако на Војној академији више не школују менаџери у одбрани, већ по завршетку студија кадети, који постају потпоручници, добијају звање које им припада, а то је официр Војске Србије - нагласио је министар Вулин.

Универзитет одбране је институција у којој се тренутно школује око 2.000 особа за потребе система одбране, али и за потребе цивилних структура. Имајући то у виду, у овој високообразовној институцији подједнака пажња посвећена је унапређењу материјалних ресурса и базе наставног кадра.

Једно од основиних обележја протеклог периода је отварање и реновирање великог броја нових кабинета на Војној академији. Такође, реновирани су капацитети у Војној гимназији, ученички и интернатски простор. У интернату Војне гимназије и Средње стручне војне школе детаљно је реновирано више од 10.000 квадратних метара смештајног и канцеларијског простора, односно 130 ученичких соба на шест нивоа укупног смештајног капацитета од 516 лежаја. Ученичке собе опремљене су модерним намештајем и инвентаром што омогућава да ученици постижу боље резултате током школовања.

Значајан сегмент у функционисању живота и рада на Универзитету одбране је и спорт. С обзиром на то да официри морају имати адекватне психо-физичке способности, у овој установи свакодневно се ради на психолошком и физичком развоју кадета. Имајући то у виду, реновирани су сви спортски објекти на Војној академији. Посебно је нове могућности добила Пиштољска стрељана, која је након реконструисања и модернизације постала једно од најмодернијих затворених стрелишта на Балкану. То је значајно допринело унапређењу обуке из области наоружања и гађања, јер се у склопу стрељане налази део за филмско стрелиште, који омогућава припрему кадета на симулационом тренажеру, што је важно као припрема за извршење почетних гађања која кадети реализују у склопу школовања. Такође, отворена је и ваздушна стрељана у оквиру Војне гимназије.

У протеклом периоду школовања на Универзитету одбране, како на основним студијама, тако и на студијама Медицинског факултета ВМА и на каријерним усавршавањима на Основном командно-штабном курсу, Командно-штабној и Генералштабној школи и Високим студијама безбедности и одбране, реализовано је мноштво вежбовних и научних активности, а Универзитет одбране остварио је добру сарадњу са бројним универзитетима како у земљи, тако и у иностранству.

Захваљујући бројним улагањима, Универзитет одбране данас представља високообразовну институцију која служи за понос и систему одбране и Републици Србији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2020
mp4 (228,67 MB)
Обилазак