Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2020.

Министар Вулин: Где год је било тешко, и кад год је тешко, Копнена војска је ту



Министар одбране Александар Вулин заједно са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем обишао је данас припаднике Треће бригаде Копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде Копнене војске у касарни "Мија Станимировић" у Нишу, где му је у знак захвалности за јачање јединица, командант Треће бригаде бригадни генерал Слађан Стаменковић уручио макету Борбеног возила пешадије, а заступник команданта Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Дејан Новаковић макету топа.

Министар Вулин, након обиласка, истакао је да је Копнена војска наш најмасовнији вид.

- У Копненој војсци служе вредни, посвећени људи, у Копненој Војсци служе они којима је наша отаџбина увек била и јесте изнад свега. Они су опремљени новим средствима, после дугог низа година добили смо нова артиљеријска средства, нове униформе, нове чизме, побољшава се и материјални положај свих наших припадника - истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, Копнена војска је то вратила на најбољи могући начин.

- Где год је било тешко, и кад год је тешко, Копнена војска је ту. Док ми разговарамо, Копнена војска је управо сада у Копненој зони безбедности, где 24 часа, свакога дана у години, дежурају и воде рачуна да наша безбедност, да наш начин живота не буде угрожен - нагласио је министар Вулин додајући да су током борбе са пандемијом ковид, припадници Копнене војске на себе преузели највећи терет, обезбеђивали све домове за социјално старање, болнице, радили где год треба и шта год треба.

Кад год је било тешко, оценио је министар одбране, ти људи су ту били за нас.

- Ја сам им захвалан на огромном труду, огромној упорности, марљивости, и уосталом, не каже се узалуд и без разлога да је српска војска - војска пешадинаца и војска артиљераца. Кад српски војник својом ногом негде стане, онда знамо да је ту и мир и ред и победа - закључио је министар Вулин.

Министар Вулин и генерал Симовић присуствовали су приказу дела наоружања и опреме која су у употреби у Трећој бригади и Мешовитој артиљеријској бригади. Приказано је извиђачко одељење опремљено по моделу М-21, рад беспилотног ваздухоплова малог домета - дрона, као и комплет извиђачки мултисензорски КИМ-1.

Међу средствима и возилима били су и самоходна топ-хаубуца НОРА-Б 52 М15, борбено оклопно возило БОВ КИВ, универзална преносна станица УПАОС, покретна артиљеријска рачунарска станица УПАРС, метео станица ГРАW ГС-Б и логистичко возило за систем ЦТX Камаз.

У завршном делу данашње посете, министар Вулин обишао је Спомен собу Мешовите артиљеријске бригаде.

Обиласку су присуствовали заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и начелник штаба Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2020
mp4 (115,97 MB)
Изјава министра Вулина
19.10.2020
mp4 (307,31 MB)
Oбилазак