Министарство одбране Републике Србије
 
19.10.2020.

Поново активирана привремена ковид болница у „Штарк арени“



Министар Вулин: Војно здравство је на располагању свим грађанима Србије

Због раста броја оболелих од вирусне инфекције Ковид-19 у нашој земљи, привремена ковид болница у београдској „Штарк арени“ поново је спремна за пријем пацијената, у шта су се уверили министар одбране Александар Вулин и начелник Управе за војно здравство генерал-мајор Угљеша Јовичић, након данашњег обиласка те болнице.

- Још једном, Војска Србије на располагању је свим својим грађанима. Испуњавајући налоге које смо добили од Кризног штаба, као и налоге које смо добили од врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, Војска Србије пратећи развој епидемиолошке ситуације, још једном је припремила Арену за прихват пацијената. Ми смо спремни да то урадимо одмах, чим медицинске власти то затраже. Овде су исти они људи који су издржали и победили прва два таласа. Они су спремни, обучени, потпуно снабдевени свим потрепштинама, а све што је неопходно, овде је на располагању лекарима и техничарима – поручио је министар Вулин.

Свом медицинском особљу министар Вулиун је захвалио на огромном раду и истакао да је поносан јер током свих месеци рада привремене ковид болнице у „Штарк арени“ није било заражених лекара, техничара нити хигијенског особља, управо зато јер су сву они знали како треба радити у оваквим околностима.

-  Ми знамо како се то ради и молимо пацијенте да нас слушају, да буду стрпљиви, пажљиви, дисциплиновани и победићемо. Арена је спремна. Услови су најбољи могући, али ако хоћете да избегнете вирус, носите маску, водите рачуна о тим малим стварима које могу да победе ову велику пошаст – рекао је министар Вулин.

Током викенда извршено је чишћење и дезинфекција привремене ковид болнице у „Штарк арени“. Такође, постављени су додатни кревети и сва неопходна дијагностика. Према речима главног медицинског координатора те болнице потпуковника др Предрага Богдановића, смештајни капацитет проширен је за 150 нових кревета распоређених на трећој етажи хале те је сада за лечење у „Штарк арени“ на располагању укупно 510 лежајева.

- Данас се окупила медицинска екипа из 15 здравствених установа Београда. То је спрега војног и цивилног здравства. Ту смо и ми, лекари из система војног здравства, из Војномедицинске академије. Очекујем да ће од сутра доћи још неколико лекара, који ће бити медицински координатори, вође екипе и који ће у лечење пацијената уложити своје искуство и знање и помоћи лекарима из примарне здравствене заштите – поручује потпуковник др Богдановић и истиче да је у „Штарк арени“ тренутно ангажовано 10 лекара и 20 медицинских техничара, као и да ће се број медицинских радника повећавати у зависности од броја пацијената.

Пацијенти у привременој ковид болници у „Штарк арени“ у сваком тренутку моћи ће да рачунају на 24-очасовну негу, наглашава потпуковник др Богдановић и објашњава да ће ту бити примани пацијенти који имају потребе за болничким лечењем.

- Пацијенти ће бити тријажирани као и до сада, у пријемно-тријажној амбуланти Клинике за инфективне болести Клиничког центра Србије, са потврђеном инфекцијом, са компликацијом болести у смислу упале плућа. Након лабораторијске и рендген дијагностике биће упућени код нас. Овде имамо део где вршимо пријем болесника. Сваки пацијент који дође код нас биће поново прегледан. Детаљно ће бити прегледана и медицинска документација, биће узета анамнеза у вези са ранијим болестима, евентуалним алергијама и одмах након тога пацијент ће добити одговарајућу терапију и бити смештен у собу – истиче главни медицински координатор привремене ковид болнице у „Штарк арени“ потпуковник др Предраг Богдановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.10.2020
mp4 (119,8 MB)
Изјава министра Вулина
19.10.2020
mp4 (291,84 MB)
Изјава потпуковника др Предрага Богдановића
19.10.2020
mp4 (201,96 MB)
Обилазак