Министарство одбране Републике Србије
 
28.09.2020.

Комеморација погинулим пилотима мајору Крснику и капетану прве класе Васиљевићу



У спомен и част погинулим пилотима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране – мајору Дејану Крснику и капетану прве класе Звонку Васиљевићу, данас је у Дому ваздухопловства у Земуну одржан комеморативни скуп.

Комеморацији су присуствовали чланови породица страдалих пилота, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са члановима колегијума, припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, колеге и пријатељи.
 
Обраћајајући се скупу, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић рекао је да је тешко пронаћи речи утехе, које би ублажиле тугу и бол породица погинулих пилота, који су, одлучивши да се баве авијацијом, прихватили пут пун изазова, храбро прихватајући све оно што војнички позив носи: част, поштење, патриотизам, али и несебично одрицање.
 
- Ова трагедија је огроман губитак за Ратно ваздухопловство и противваздухопловну одбрану. Изгубили смо одличне пилоте, искусне стручњаке, велике професионалце и патриоте. Ако може бити утехе за нас, онда је то чињеница да ће светли ликови наших настрадалих колега, њихови људски и професионални квалитети, њихов однос према породицама и професији, бити трајна инспирација и узор свима нама, али и будућим генерацијама ваздухопловаца - рекао је генерал Жарковић.
 
Породицама Крсник и Васиљевић, генерал Жарковић је поручио да могу бити поносни на Дејана и Звонка и да ће успомену на њих чувати све њихове колеге и пријатељи.
 
Од колега пилота на комеморацији се опростио и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, који је говорио о животним путевима мајора Крсника и капетана прве класе Васиљевића, о томе како су стасали у искусне пилоте, цењене и вољене у колективу и озбиљне људе који ће бити пример млађим генерацијама.
 
Пилот мајор Дејан Крсник био је командир 4. авијацијског одељења 101. ловачко-авијацијске ескадриле. Рођен је 28. маја 1971. године у Београду. У професионалној војној служби био је од 30. јула 1994. године. Био је ожењен и отац једног детета.
 
Пилот капетан прве класе Звонко Васиљевић био је помоћник команданта за обавештајно-извиђачке послове 101. ловачко-авијацијске ескадриле. Рођен је 3. октобра 1977. године у Лозници. У професионалној војној служби био је од 29. септембра 2001. године. Био је ожењен и отац двоје деце.

Мајор Дејан Крсник и капетан прве класе Звонко Васиљевић трагично су изгубили животе 25. септембра, приликом пада авиона МиГ-21 у рејону села Брасина код Малог Зворника, током извођења редовног летачког задатка
 
Сахрана мајора Дејана Крсника биће сутра, 29. септембра, на Бежанијском гробљу у Београду у 13.45 часова, а сахрана капетана прве класе Звонка Васиљевића биће истог дана на гробљу у месту Доња Борина у 13 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.09.2020
mp4 (110,99 MB)
Обраћање генерал-мајора Душка Жарковића
28.09.2020
mp4 (68,84 MB)
Обраћање пуковника Бранета Крњајића
28.09.2020
mp4 (211,25 MB)
Комеморација