Министарство одбране Републике Србије
 
12.09.2020.

Председник и врховни командант Александар Вучић: Србија и сви њени грађани поносни су на своју војску



На свечаној церемонији на Војној академији данас су промовисани најмлађи потпоручници Војске Србије. Прве официрске чинове добило је 152 кадета, међу којима је осам кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине.
 
Свечаности су присуствовали председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председница Владе Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, министри у Влади, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, верских заједница, војно-дипломатског кора и други гости.
 
Најбољи кадети 140. и 141. класе Војне академије су Огњен Златић у рангу вида Копнене војске, Анђела Богојевић у рангу вида Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, у рангу служби Војске Србије Младен Живковић, а 6. класе Медицинског факултета Војномедицинске академије Миодраг Хаџи Младеновић.

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручио је најуспешнијим потпоручницима Војне Академије и Медицинског факултета ВМА пиштоље са посветом.
 
Честитајући најмлађим официрима, председник Вучић је истакао да нас је Универзитет одбране и ове године обрадовао одличним класама кадета завршне године, који ће данас са потпоручничким еполетама на раменима отићи у јединице Војске Србије и преузети почетне официрске дужности.
 
- Војна академија то чини већ 170 година и користим ову прилику да честитам тај велики и важан јубилеј. Дуго постојање и значај посла који обавља Универзитет одбране и високошколске јединице у његовом саставу, сврставају га међу оне институције наше државе које с поносом могу носити име националних – рекао је на почетку обраћања председник Вучић.
 
- Република Србија и сви њени грађани поносни су на своју војску. Војска Србије је једна од најважнијих институција наше државе у коју грађани имају огромно, највеће поверење. Србија је поносна и на систем војног школства који је у протеклих неколико година остварио изузетне резултате. Иако су наши официри, толико пута, чак и у не тако давној прошлости показали колико њихово знање и образовање значи за слободу и опстанак отаџбине, тек од скора, први пут у историји, војне науке су препознате у систему наука у Србији као посебна научна област. То је резултат визионарства и великог залагања Универзитета одбране и његових високошколских јединица – нагласио је председник Вучић.
 
Обраћајући се кадетима, председник Вучић је истакао да је у претходним годинама подигнут углед наше војске.
 
- За то сте ви најзаслужнији. Ми смо се трудили само да помогнемо и да учинимо оно што је била наша обавеза. Вратили смо средње стручне војне школе које су укинуте још 2005. године, у четврту годину вратили смо борење које је било избачено, и логоровање у покрету, зато што ми морамо да градимо озбиљну војску, а не оне људе који треба да добију папир, диплому и да се никада не баве суштински војском. Чини ми се да смо нешто и по питању вашег статуса и стандарда урадили у претходном периоду – нагласио је председник Републике додајући да је оно што је важно и чиме се поноси чињеница да је 30 посто више уписаних него у просечне три године, што сведочи да се популарност одласка у војску враћа код свих грађана Србије и да виде војску као место за своју будућност, као гарант сигурности и стабилности за нашу земљу и институцију која може да обезбеди пристојан живот породицама својих припадника.

У данашњем свету несигурности, изазова и непредвидивости, истакао је председник Вучић, Србија мора да има јаку војску која ће са поносом, одважношћу и смелошћу да штити Републику Србију.
 
- Војска Србије чуваће и штитиће војну неутралност Републике Србије, али не војну неутралност на папиру, већ стварну војну неутралност. Није посао ваш и наш да радимо за било кога другог, сем да радимо за своју земљу. Имаћете много позива, различитих са свих страна, добронамерних и недобронамерних, који ће хтети да вас сврставају на неку другу страну, говорећи да је то најбоље за Србију. Ви морате да знате и запамтите да за све нас и вас постоји само једна једина страна, једна и једина отаџбина, а то је Србија – рекао је врховни командант Војске Србије данас најмлађим потпоручницима наглашавајући да ће “убудуће штитити интересе само Републике Србије”.
 
- Чуваћемо наша пријатељства, гледаћемо како и на који начин да се изборимо са свим различитим притисцима са којима једна релативно мала земља, као што је наша, може и мора да се избори. Али оно што вас молим, то је да никада не поклекнете и да својом снагом, одлучношћу, знањем, вером у своју отаџбину, одвратите сваког потенцијалног агресора на нашу територију. Ми ћемо бити спремни да узвратимо свакоме ко се дрзне да удари на Србију. Никоме никада нећемо да пратимо, никога нећемо да угрозимо, сарађиваћемо са свима ако то уопште буде могуће у савременом свету – нагласио је председник Вучић додајући да ми „само желимо да будемо свој на своме“ и ништа више од тога.
 
Према његовим речима, зато ћемо љубоморно да чувамо своју војну неутралност и да бринемо о припадницима Војске и њиховим породицама, о томе како да добију јефтине а добре станове, како би планирали породицу, додајући да ће се побољшавати стандард војника.
 
- Србија ће морати да брине о себи, ми не можемо да очекујемо да ће неко други да се бори у наше име уколико будемо нападнути. Зато ћемо морати и даље да опремамо нашу војску најсавременијим средствима, мораћемо да обучавамо наше војнике на најбољи могући начин. Ви сте ти који својим знањем, снагом и енергијом, свим оним што сте урадили у претходном периоду, а што ћете морати много више у изазовнијем периоду да радите, ви сте ти који нам то све гарантујете – нагласио је председник Вучић, посебну захвалност упућујући родитељима и породицама кадета и кадеткиња, “који су одгајили такве јунаке и што су их подарили својој Србији”.
 
Председник Републике је подсетио да смо имали увек војнике који су храбро штитили нашу земљу и народ.
 
- Ви сте овде да у миру чувате интересе наше земље. Уколико би неко покушао на било који начин да изврши агресију на нашу земљу, знам да то никада неће бити успешно, јер ми имамо вас – поручио је председник Републике и врховни командант Александар Вучић на данашњој свечаности.
 
Начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић нагласио је да овогодишња промоција најмлађих потпоручника протиче уз поштовање препорука због епидемије корона вируса, указујући на три изазова.
 
- Прво, епидемија је изазвала начин на који желимо да комуницирамо са нашом прошлошћу и негујемо нашу традицију. Ми желимо да промишљајући прошлост градимо светионике који обасјавају садашње и будуће путеве. Због тога смо се почетком ове године надали да ћемо на видљивији начин прославити наш великих јубилеј - 170 година од оснивања Војне академије. На жалост, у насталим околностима, наш амбициозни план морао се свести на неколико догађаја вредних помена – рекао је генерал Зрнић, издвајајући откривање бисте генерала и академика Јована Мишковића и отварање спомен-собе.

Он је, затим, истакао да је пандемија претила да угрози реализацију најважнијих задатака Војне академије и Медицинског факултета Војномедицинске академије, а то је наставно-образовни процес.
 
- Брзо смо реаговали на нови изазов и значајан део наставног процеса преусмерили на сопствену платформу за учење на даљину. Поред тога, теренске обуке није мањкало. Нарочито смо поносни на успешну реализацију вежбе "Дипломац", која је ове године први пут реализована уз учешће кадета свих родова и служби, укључујући и санитетску. Тиме је потврђено да је мисија Универзитета одбране, која се огледа у изградњи професионалних официра оданих Србији и спремних за изазове официрског позива у служби отаџбине, успешно остварена - истакао је генерал Зрнић.
 
Говорећи о трећем изазову, начелник Војне академије је истакао да и у околностима пандемије, кадети завршних година имати промоцију какву заслужују, уз војну свечаност достојну њихових младих нада, отаџбинских идеала и великих снова, њиховог труда, знања, пожртвованости и успеха.
 
- И поред свих изазова, ево нас данас на свечаности која се после 14 година поново одржава у кругу Војне академије. У повратку промоције на ово место има много симболике и разлога за понос. Баш на овом месту бројне генерације официра с пажњом и поносом слушале су председничке указе, којима су стицали право на официрске еполете, а са њима и на командирске дужности и одговорности – рекао је генерал Зрнић, истичући да је касарна "Генерал Јован Мишковић", захваљујући новим улагањима, сређенија и лепша и да је спремно дочекала промоцију најмлађих потпоручника.

Говорећи о најмлађим официрима, генерал Зрнић је истакао да је реч о одличним класама и да њиховом строју има и војничина којима смо се поносили на војним кадетским такмичењима, и освајача медаља са међународних војних спортских такмичења, и победника у такмичењима знања, одличних стрелаца, полиглота и врсних беседника.
 
- Њихова обученост је врхунска, њихово знање је моћно, таленти бројни, а њихови домети свакако велики. Њихов је дух изоштрен, њихова срца одана, мишице извежбане, а воља постојана. Са њима Војска Србије добија нову снагу, а Србија нове узданице – поручио је начелник Војне академије генерал-мајор др Бојан Зрнић.

Први у рангу потпоручник Огњен Златић, обраћајући се у име својих колега, изразио је захвалност због прилике, али и привилегије, да образовање стичу у институцији као што је Војна академија и Медицински факултет ВМА.

- Официрски позив је узвишен и частан и за њега треба да се определе сви чије су мисли и срца испуњени љубављу према отаџбини. Као и у свему у животу, најбоље ствари се обично уоче на крају, кад после свих напорних година, испита, терена и постројавања, сване јутро кад облачимо свечане униформе, везујемо кравате и са официрском розетом на раменима стајемо пред огледало у чијем одразу видимо нову, зрелу и остварену особу, која је пред собом имала јасан циљ, која је превазишла све препреке и данас поносно стоји овде са својим колегама и пријатељима из генерације – рекао је потпоручник Златић и појаснио да кад каже пријатељима, мисли пријатељима за цео живот „јер смо све изазове прошли заједно, борећи се једни за друге, не дозвољавајући да било ко заостане или одустане од гажења храбрим корацима ка циљу“.
 
- Из периода проведеног на школовању носимо само најлепше животне успомене, потребна знања и искуства и непроцењиво богатство које се не може купити, а то је знање и свест да смо постали бољи људи. Захвалност за то дугујемо свим професорима и старешинама. Траг који су оставили на наш морални и образовни напредак вечан је и трајан – истакао је потпоручник Златић, посебну захвалност упутивши породицама и пријатељима, додајући да је завршетак школовања за све њих истовремено и нови почетак, да „иду храбро у нове победе“.
 
Промоцију најмлађих потпоручника обележио је и наступ коњичког вода Гарде Војске Србије, који су приказујући племениту вештину обновљену 2018. године, подсетили да Војска Србије чува традицију и сећање на коњичку дивизију која је током балканских ратова учествовала у победама за ослобођење Србије.
 
Уз подсећање на максиму Војне академије „Част је наша имовина“, али и на то да је љубав према отаџбини, војничка реч и част одувек била прва и најважнија лекција током војног образовања, у оквиру културно-уметничког програма, наш истакнути драмски уметник Тихомир Арсић казивао је одломак из књиге „Солунци говоре“ аутора Антонија Ђурића.

Химну Републике Србије, на почетку свечаности, извео је оперски певач Оливер Њего, као и песму „Ово је Србија“ у оквиру културно-уметничког програма, уз пратњу Уметничког анамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“.
 
Завршницу данашње свечаности обележили су налети ваздухоплова Војске Србије, а небом су најпре прелетели хеликоптери Ми-17В5, Х-145М , Ми-35М и Газела.
 
У оквиру налета авиона МиГ-29, најмлађим колегама поздрав је упутио капетан пилот Богдан Ковачевић.
 
– Нашим најмлађим колегама честитамо први официрски чин! Служите часно свом народу и будите понос своје отаџбине. Живела Србија! – поручио је капетан пилот Ковачевић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.09.2020
mp4 (567,24 MB)
Обраћање председника Републике Србије Александра Вучића
12.09.2020
mp4 (360,93 MB)
Обраћање генерал-мајора др Бојана Зрнића
12.09.2020
mp4 (150,05 MB)
Обраћање потпоручника Огњена Златића
12.09.2020
mp4 (412,77 MB)
Свечана промоција најмлађих официра Војске Србије