Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2020.

Комеморација поводом смрти генерала армије у пензији Драгољуба Ојданића



Поводом смрти генерала армије у пензији Драгољуба Ојданића, данас је у Дому Гарде на Топчидеру одржан комеморативни скуп.

О животном путу генерала Ојданића говорио је начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин, који је подсетио да је током своје војничке каријере генерал Ојданић био командант Ужичког корпуса (1992-1993), начелник штаба Прве армије (1993-1994), командант Прве армије (1994-1996), као и да је заменик начелника Генералштаба ВЈ постао 1996. године, а од 1998. до 2000. године начелник Генералштаба ВЈ, затим и министар одбране СРЈ.

- Читав радни век, све своје знање, посветио је војсци, дао засигурно немерљив допринос развоју оружаних снага и систему одбране, у прилог чему говоре бројне награде и признања која су му додељена, међу којима и она највиша државна и војна: Орден народне армије, Орден заслуга за народ, Орден братства и јединства, Орден за војне заслуге - истакао је пуковник Шљиванчанин.

Од генерала Ојданића опростили су се и генерали у пензији Радован Томановић, Љубомир Бајић, Бранко Крга и председник Скупштине града Ужица Бранислав Митровић.

Симболично, по жељи породице преминулог генерала Ојданића, на крају комеморативног скупа драмска уметница Ивана Жигон одрецитовала је "Пркосну песму" Добрице Ерића.

Драгољуб Ојданић рођен је 1941. године у селу Равни код Ужица. Војну академију копнене војске смер пешадија завршио је 1964. године, Командно-штабну академију 1975. године, а последипломске студије ратне вештине завршио је 1985. године, стекавши звање магистра.

Службовао је у Сарајеву, Ђаковици, Призрену, Приштини, Ужицу и Београду.

За ратне заслуге 1999. године унапређен је у чин генерала армије и одликован Орденом слободе, највишим војним признањем, које се додељивало за изванредне успехе у руковођењу и командовању војним јединицама.

Активна војна служба престала му је 2000. године.

Сахрана генерала Ојданића биће у родном селу Равни код Ужица, у недељу 13. септембра у 14 часова.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.09.2020
mp4 (209,06 MB)
Комеморација