Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2020.

Министар Вулин: Војска не напушта ниједно средство



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас на војном аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић" тренажном гађању ПВО на циљеве у ваздушном простору из "Стреле 2М", као и преобуци јединица и гађању из средства у развоју, система ПАСАРС.

Министар Вулин је истакао да се Војска Србије увек припрема и сваког дана неки од наших припадника изводе обуку, у складу са плановима и потребама наше војске.

- Могли сте да видите неке од наших нових средстава која се припремају за бојево гађање, а могли сте да видите и већ легендарну „Стрелу 2М“ коју су у неким ранијим данима уништавали, распродавали и гледали да избаце из Војске, а сад видимо како је војска изванредно употребљава и колико је то веома добро борбено средство – истакао је министар Вулин.

Војска Србије, како је нагласио министар одбране, опрема се новим наоружањем и новим средствима, усваја најновија знања и учи од других.

- Али, Војска Србије не губи ни једну своју способност и ништа што је у нашем арсеналу није вредно бацања. Све може бити искоришћено и све може бити унапређено и све служи сврси у Војсци Србије – закључио је министар Вулин.

Мајор Милан Ерић, командант 25. дивизиона за противваздухопловна дејства, на дужности одговорног лица за припрему ракетног система за противваздухопловна дејства "Стрела 2М", каже да су у току тренажна гађања на циљ у ваздушном простору, авион и хеликоптер. 

- Циљ тренажних је припрема за контролно-тренажна гађања, која предстоје сутра, па се у наредна два дана селимо на Пасуљанске ливаде, где ћемо реализовати бојева гађања на светлећу мину од 26 мм - каже мајор Ерић.

Старији водник Саша Максимовић, командир топовског одељења 25. артиљеријско-ракетног дивизиона за ПВО 2. бригаде КоВ, каже да им је тежиште рада преобука командира нишанџија и поступци за систем ПАСАРС.

- Реч је о сложеном систему на коме тренутно изводимо тренажна и контролно-тренажна гађања, која су услов за извршење бојевих гађања на циљеве на земљи и у ваздушном простору која следе - каже старији водник Максимовић и додаје да обука јесте захтевна, али је нешто лакша за њих, који су дужи период радили на систему "Бофорс".

За лаки преносни ракетни систем малог домета "Стрелу 2М", у току је обука на тренажеру "Н100" за дејствовање на стварни циљ, а на хибридном артиљеријско-ракетном систему ПАСАРС, који је средство у развоју, под руководством Генералштаба и Војнотехничког института, у току је преобука јединица пред увођење средства у наоружање Војске Србије.

Након завршетка данашњих тренажних гађања, којима су присуствовали заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић и командант 204. ваздухопловне бригаде пуковник Бране Крњајић, сутра следе контролно-тренажна гађања, након чега ће уследити и бојева гађања на Пасуљанским ливадама и полигону Никинци.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.09.2020
mp4 (88,76 MB)
Изјава министра Вулина
08.09.2020
mp4 (35,22 MB)
Изјава мајора Милана Ерића
08.09.2020
mp4 (49,33 MB)
Изјава старијег водника Саше Максимовића
08.09.2020
mp4 (523,41 MB)
Обилазак