Министарство одбране Републике Србије
 
07.09.2020.

Министар Вулин за кинеску телевизију CCTV: Прослава победе значи неговање мира и упозорење за будућност



 “Без велике Комунистичке партије Народне Републике Кине не би било могуће остварити тако величанствену победу. Народ неко мора да покрене, организује, надахне, да да пример својим понашањем, борбом и патриотизмом”, рекао је министар одбране Александар Вулин у ексклузивном интервјуу за централни информативни канал кинеске телевизије CCTV поводом прославе 75. годишњице победе Народне Републике Кине у рату против Јапана и светском антифашистичком рату.

- Не можемо да заборавимо да је Кина Други светски рат почела пре свих осталих, а да га је завршила након свих осталих. Да није било тога, ти војници би можда били на совјетском фронту или неком другом фронту. Велика је жртва коју је кинески народ поднео и велика је заслуга Комунистичке партије Кине што је народ окупила, повела и није стала до самог краја – рекао је министар Вулин и нагласио да тај дан није само Дан победе за кинески народ, већ и Дан победе за народ целог света.

У рату који је одредио будућност света, кинеска нација и кинески народ дали су велике жртве, рекао је министар Вулин и поручио да “прослава победе значи неговање мира и упозорење за будућност, а промовисање великог антифашистичког духа најбоља је утеха прецима који су дали живот за слободу”.

- Јако је важно неговати културу сећања. Наши преци су нас ставили на бољу страну света. Изборили су за нас место на бољој страни света. Кина и Србија су земље које су веома географски удаљене, али бране исте вредности – изјавио је за кинеску телевизију CCTV министар Вулин.
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2020
mp4 (67,85 MB)
Изјава министра Вулина