Министарство одбране Републике Србије
 
08.09.2020.

Теренско возило Застава НТВ поуздано у различитим теренским условима



У намери да Војска Србије у технолошком смислу не заостаје ни за једном другом армијом у нашем окружењу, а са циљем да се на првом месту опрема домаћим производима која су плод домаће памети и ониме што наша одбрамбена индустрија сама може да спроведе, возило Застава НТВ је током децембра 2019. године уведено у наоружање Војске Србије, а почетком јануара 2020. године започета је и израда нулте серије
 
Теренско возило Застава Терво 1,4t  4x4 (НТВ) домаће је возило савременог концепта, „четири пута четири“, са независним ослањањем и аутоматским мењачем, који у комбинацији са разводником погона и модерним мотором дају оптималне вучно-динамичке карактеристике и респективно понашање у различитим теренским условима. Ово возило је током децембра 2019. године уведено у наоружање Војске Србије, а почетком јануара 2020. године започета је израда нулте серије у верзијама 1+2 ТЕРЕТНИ и 1+8 КОМБИ.

У возила Застава Терво 1,4t 4x4 (НТВ) уграђен је четворотактни, турбо-дизел мотор са ''common rail'' CUMMINS мотором, радне запремине 3760 cm3, номиналне снаге 125 kW (170 КС) и максималног обртног момента 600 Nm. Мотор користи еуро-дизел гориво, са просечном потрошњом од 15-22 l/100 km, у зависности од подлоге и услова оптерећења. Максимална брзина возила је око 100 km/h.
 
Декларисана носивост возила је 1400 kg, али максималне карактеристике носивости изабраних мостова и пнеуматика омогућавају одређену резерву носивости, која може бити искоришћена за повећање балистичке заштите возила, уградњом додатног оклопа или уградњом додатног наоружања.
 
Возила из фамилије Застава Терво 1,4t 4x4 (НТВ) могу успешно да замене застарела возила возног парка Војске Србије, која имају сличну декларисану носивост, пре свега возила којима су истекли ресурси и који имају проблем код одржавања због немогућности обезбеђења резервних делова.
 
Теренска испитивања новог теренског возила (НТВ) спроведена су у другој половини 2019. године у организацији Војнотехничког института и са учешћем представника Техничког опитног центра (ТОЦ), произвођача возила Застава Терво-Крагујевац и представника произвођача мотора и мењача.
 
Том приликом је извршена провера функционалне и погонске сигурности прототипова возила НТВ, намењених за превоз терета и лица.

Испитивања су вршена при интезивној вожњи у теренским условима по испресецаној ледини Делиблатске пешчаре и врло захтевним теренима Златибора и Фрушке Горе, које одликује планински и брдски макадам. Сваки од ових терена понаособ је задавао различит карактер оптерећења носећим структурама прототипова, при чему је сагледавано и анализирано динамичко понашање возила у целини.
 
Над прототиповима возила, такође, спроведен је већи број тестова у складу са важећим војним нормама и стандардима, на основу којих је доказана поузданост, издржљивост, функционалност и безбедност ове категорије возила.
 
Тестирана је провера функције возила при савлађивању водене препреке, наизменичне праговите препреке, као и савлађивања подужног успона, бочног нагиба, рова. Тестови су реализовани на полигонима НАВАК у Суботишту и полигону Техничког опитног центра у Никинцима.
 
У току је припрема серијске производње новог теренског возила, која ће осим користи од продаје, донети и отварање нових радних места. За возило, како у војној тако и у цивилној варијанти, постоји интересовање иностраних купаца.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.09.2020
mp4 (92,3 MB)
Теренско возило Застава НТВ