Министарство одбране Републике Србије
 
15.08.2020.

Министар Вулин: Снага Војске Србије је пре свега у њеним људима



Снага срске војске на првом месту је у њеним људима, истакао је министар одбране Александар Вулин гостујући у Јутарњем програму TV Happy.
 
- На првом месту су људи. Ми смо успели да сачувамо људе. Захваљујући председнику Вучићу, прошле године смо повећали плате два пута. То нам се није десило ни у време ЈНА. За три године, три пута смо повећали плату. Није то још довољно и још ћемо радити на томе – нагласио је министар Вулин и истако да га председник Вучић, као врховни командант Војске Србије свакодневно зове и пита за стање у војсци, да ли је обезбеђено све што је војсци потребно, да ли се испуњавају сви задаци, какав је социјални положај, здравствена заштита и опремљеност припадника војске.
 
- У Војсци Србије су изнад свега и на првом месту људи који раде тежак и одговоран посао и без којих би, подсећа министар Вулин, било незамисливо како би протекла претходна два таласа короне да није било помоћи војске.
 
- Војска Србије је много снажнија него што је била пре неколико година и то нам сви признају. То сви могу да виде и пријатељи и непријатељи, али нека се према тој чињеници свако односи онако како се осећа – поручио је министар Вулин и додао да ће Војска Србије бити још снажнијa, а њени припадници и техника којoм располаже, у још бољем положају.
 
Према речима министра одбране, наоружавање Војске Србије је важно јер слобода нема цену, а војска да би била у стању да заштити нашу земљу, наш начин живота и Србе где год они да живе, мора бити наоружана и мора бити обучена.
 
- Када сте војно неутрални, онда је то највећа обавеза, јер онда сте сами, то је најчасније. Председник Вучић је изабрао најчаснији и најтежи пут. Војна неутралност значи да не припадамо ниједном пакту, да ћемо сами доносити своје одлуке, да ћемо сами одлучивати о томе како се развија наша војска, како је и зашто употребљавамо.
 
Министар Вулин подсећа да је председник Вучић једини државник на Балкану, а можда и у Европи, који потпуно самостално доноси одлуке, само у складу са интересима свог народа и да због стриктног држања до политике мира на Балкану, врло често трпи жестоке политичке ударце. Ипак, како истиче министар Вулин, председник Вучић сматра да је борба коју води вреднија и важнија од њега.
 
- Зато се војска опрема, наоружава, обучава, али не претимо никоме. Што је Србија јача, то ће мир на Балкану бити дуготрајнији. Кад год је Србија била слаба, онда смо имали ратове. Свако улагање у снагу Војске Србије је улагање у мир на читавом Балкану и сви треба да буду задовољни због тога. Што имате јачу Србију, биће мир, јер ми чувамо мир – поручио је министар Вулин.