Министарство одбране Републике Србије
 
15.08.2020.

Министар Вулин: КФОР да испуњава свој мандат, не да попушта пред политиком



„КФОР добро ради свој војнички посао, ми имамо добру комуникацију и добру сарадњу. Оно што замерам КФОР-у је када попушта пред политичким притисцима", истакао је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији „Викенд јутро“ на TV Happy.
 
- КФОР сада попушта пред политичким притисцима Шиптара који су били страшно узбуђени зато што се, као и свих ових година, десило да једновремена патрола КФОР-а и Војске Србије прође кроз село Доње Карачево. То је нормално и сасвим прихватљиво. Шта су Шиптари урадили? Шиптари су хтели да убаце КПС у наше заједничке патроле. То је сасвим неприхватљиво, то Војска Србије не може да ради, али КФОР је објавио да ће радити патроле са КПС, са косовском полицијом – објаснио је министар Вулин и нагласио да је то за нас озбиљно безбедносно питање.
 
- Зато ће начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић у понедељак званично затражити објашњење како су они то замисли, како мисле то да раде и шта ће се ту дешавати – рекао је министар Вулин и још једном нагласио да о једновременим тројним патролама уопште нећемо да разговарамо, али нас занима шта КФОР ради на том простору са представницима КПС-а.
 
- Попуштају пред политичким притиском и када имамо замерке на КФОР имамо такве замерке. Војнички немамо замерке, али имамо замерке када КФОР не испуњава свој мандат него гледа да умањи политички притисак који осећа на простору Косова и Метохије – поручио је министар Вулин гостујући у јутарњем програму TV Happy.