Министарство одбране Републике Србије
 
11.08.2020.

Министар Вулин: Центар за обуку паса значајно развијен у односу на претходне године



- Сваки сегмент Војске Србије заслужује подједнаку пажњу и поштовање зато што има разлога зашто постоји. Центар за обуку паса је такође веома важан део наше војске, службени пси олакшавају живот нашим војницима, али и чувају животе. У свим сегментима наше војске постоје делови где су службени пси веома важни - истакао је данас министар одбране Александар Вулин после обиласка обуке у Центру за обуку паса у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу.

Према његовим речима, Центар за обуку паса је значајно развијен у односу на претходне године.
 
- Повећано је бројно стање, повећана су формацијска места, омогућено је да набави нову опрему, нова возила, али и да занови псе. Војска Србије води рачуна о сваком сегменту свог рада и да, шта год да ради, увек буде најбоље опремљена, најбоље обучена и да може да одговори на све задатке - нагласио је министар Вулин и додао да Центар за обуку паса има своје место и да ће сваки сегмент у нашој војсци бити подједнако јачан и подједнако унапређиван.
 
Према речима команданта Центра за обуку паса мајора Зденка Цвијетића, данас је приказана оспособљеност водича паса и паса, односно припадника који су на усавршавању те нагласио да је у току реализација три курса.

- То су курсеви за припаднике који су са псима на усавршавању за водиче и за псе заштитне службе, Чуварска служба - редресура и један од најсложенијих облика курсирања Курс за обуку водича паса и дресуру паса за специјалне намене током којег се обучавају припадници 72. бригаде за специјалне операције - рекао је мајор Цвијетић и додао да су данас представљени и нови планови и пројекти како би унапредили тренутне и развили нове способности.
 
Он је истакао да су водичи на обуци веома мотивисани за рад и да воле псе, иако је реч о „веома захтевној обуци“. Такође, мајор Цвијетић је нагласио значај формирања Центра за обуку паса, јер ће имати већу могућност да се бави својом основном делатношћу, много боље него што је то могла Чета за обуку водича паса, узгој и дресуру паса.
 
Инструктор обуке старији водник 1. класе Дејан Величковић истакао је да је данас приказано неколико врста обуке службених паса.

- Приказане су основна обука предресуре штенади старости седам месеци, затим обука која траје од 30 дана до шест месеци, рад паса на увежбавању послушности, савлађивање препрека, рад трагачких паса за откривање експлозива и експлозивних направа и рад заштитних односно паса нападача. За обављање послова водича службених паса мора да постоји љубав према животињама, пре свега псима, а разлог томе је веома комплексна и захтевна обука – нагласио је старији водник 1. класе Величковић.
 
Обиласку су присуствовали и начелник штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић и заменик команданта Центра за обуку логистике потпуковник Милан Терзић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.08.2020
mp4 (65,61 MB)
Изјава министра Вулина
11.08.2020
mp4 (106,54 MB)
Изјава мајора Зденка Цвијетића
11.08.2020
mp4 (46,75 MB)
Изјава старијег водника 1. класе Дејана Величковића
11.08.2020
mp4 (262,52 MB)
Обилазак обуке у Центру за обуку паса