Министарство одбране Републике Србије
 
03.08.2020.

Министар Вулин: Будемо ли ћутали и заборавили „Олују“, десиће нам се нека нова „Олуја“




- И даље верујем да ће господин Милошевић разумети где га воде и зашто, да ће водити рачуна не само о српском народу у Хрватској, већ и о српском народу у целини, да ће размислити о томе каква је то порука за Србе који живе на простору Косова и Метохије, да ће после овога њима тражити да иду на гробове ОВК-а и да поздрављају све оно што су тражили те још једном питам хрватску владу - зашто не побољшате положај Срба, зашто условљавате побољшање положаја Срба признањем да је „Олуја“ безгрешна и да је добро што су протерали 250.000 и убили 2.000 њихових сународника, зашто терате српски народ да прихвати да је усташко дивљање заправо добробит за њих и како ћемо се то помирити ако Срби треба да прихвате да су сви злочини над њима заправо цивилизацијски напредак, а да Хрвати нису чинили ниједан једини злочин и зашто никада Јевреји нису рекли да постоје две стране па да клече једни преко гробова других, него Срби сада то треба да ураде - рекао је данас министар одбране Александар Вулин гостујући у јутарњем програму Телевизије „Пинк“, поводом најављеног одласка функционера СДСС-а и потпредседника хрватске владе Бориса Милошевића у Книн на обележавање годишњице акције „Олуја“.

- И нека нам каже Милошевић шта ће се то конкретно побољшати, шта ће добити. Мржња неће престати, јер свако улагивање усташама на крају се сведе на то да усташе траже још нешто - нагласио је министар одбране и поручио Милошевићу да ће захтев следеће године бити да дође и да каже да није ни било етичког чишћења.

Министар Вулин поручио је да ће и ове године, када се навршава 25 година од злочиначке акције „Олуја“, страдање Срба бити обележено на адекватан начин.

- Подсетићу вас да је председник Вучић први наш државник који је на адекватан начин обележио „Олују“. Управо у Рачи, када је заједно са председником Додиком положио венац у реку, када је у том тренутку коначно рекао оно о чему смо ћутали свих година – о том страшном злочину, о том ужасу који је задесио српски народ, о том усташком дивљању које никада није кажњено – истиче министар Вулин и наглашава да истину коју је председник Вучић имао храбрости да каже и коју сваке године понављамо нико не оспорава и не каже да није истина, већ да нам се оспорава тон и доводи у питање да ли је то требало рећи или не ради добросуседских односа.

Он је, такође, скренуо пажњу на мржњу која се из Хрватске свакодневно, већ годинама, упућује према председнику Вучићу, објаснивши да је то зато што „хрватска политика апсолутно препознаје Србе који раде добро за Србију и за Србе и увек на њих има највише напада и излива највећу мржњу.“

Министар Вулин запитао се о каквом помирењу може да се говори и око чега треба да се мире, ако нема признања Хрватске о злочинима које је чинила. Он је додао и да је порука Хрватске да је „Олуја безгрешна“.

- Увек имамо борбу и тешко нам је да докажемо да једна чланица Европске уније негује фашистичке вредности, да се смеје и подсмева највећем концентрационом логору у овом делу Европе „Јасеновцу“, да враћа усташке вредности - нагласио је министар одбране и додао да је „сваки фашизам велика срамота и допуштати да се фашизам развија само када је окренут према Србима говори о ужасној срамоти Европске уније која ћути о томе“.

Министар Вулин подсећа да чак и Хашки трибунал, о којем мисли све најгоре, сматра да је „Олуја“ ратни злочин, само што нико није одговоран за тај ратни злочин.

- Као да је „Олуја“ била киша па је побила 2.000 Срба, протерала 250.000. Јесте ужас, али нико није одговоран за тај ужас. То је нешто што ће Срби заувек морати да носе и неће никада смети да забораве. Заборавили смо Јасеновац. Ћутали смо о Јасеновцу па се десила „Олуја“, будемо ли ћутали о „Олуји“ поновиће нам се нека нова „Олуја“. Не смемо ћутати и не смемо заборавити – поручује министар Вулин.