Министарство одбране Републике Србије
 
09.07.2020.

САОПШТЕЊЕ



Министарство одбране упутило је данас захтев порталу Нова С, да у складу са чланом 83. Закона о јавном информисању и медијима и новинарском етиком, на истом месту где је објављена неистинита информација под насловом „63. падобранска одбила наређење да изађе на улице Ниша“, данас у 11.06 часова, објаве саопштење Министарства одбране као деманти наведене лажне вести.

Портал Нова С објавио је саопштење Министарства одбране у рубрици Хроника, на неупадљив начин, тако да јавност нема прави увид у истиниту информацију. И поред јасног указивања Министарства одбране да је реч о потпуно лажној вести, портал Нова С наставио је да свесно објављује лажне информације. Поновљену лажну вест на порталу Нове С преносе не само домаћи портали већ и медији у региону, чиме Нова С свесно учествује у организованим нападима на Војску Србије.

Ради истинитог обавештавања јавности, Министарство одбране још једном истиче да је Дејан Павловић, председник једног од нерепрезентативних синдиката у Војсци Србије, изнео лажну вест, а права истина је да 63. падобранска бригада није синоћ добила наређење да изађе на улице Ниша, нити је намењена за борбу са насилним демонстрантима нити је икада добила наређење за било шта слично.

Лажна вест објављена на порталу Нова С говори о лошим намерама оних који су је измислили и који настављају да је шире иако знају да је реч о пукој измишљотини.

Војска Србије наставља да испуњава своје задатке и ангажовање искључиво у складу са Уставом и Законом о Војсци Србије.

Позивамо медије да не објављују овакве лажне вести и да буду свесни да су одговорни за последице које могу да наступе због лажних вести које објављују и којима узнемиравају јавност.