Министарство одбране Републике Србије
 
03.07.2020.

Обележен Дан Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију




Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију Управе за одбрамбене технологије Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране обележила је данас свој дан - 5. јул, који се празнује у знак сећања на тај датум 1863. године, када је у Књажевини Србији Артиљеријска управа Министарства војног усвојила први стандард „Администрација свију техничких заведенија који сачињавају технички органи“.

Стандардизација, метрологија и систем означавања средстава која се користе у систему одбране у непосредној и чврстој су вези са почецима индустријализације Србије, а посебно развоја у сектору одбрамбене индустрије, као кључни и неодвојиви саставни део развоја.

Дирекција за стандардизацију, кодификацију и метрологију је највиши стручни орган у области материјалне стандардизације. Обавља послове Националног кодификационог бироа Републике Србије, а као централни и највиши стручни орган за послове метролошке делатности у области одбране у великој мери доприноси јачању Војске Србије и система одбране у целини.

Поред анализе резултата постигнутих у протеклих годину дана, обележавање Дана Дирекције за стандардизацију, кодификацију и метрологију било је прилика да се најзаслужнијим сарадницима Дирекције доделе признања за допринос и сарадњу на унапређењу стандардизације у Министарству одбране.