Министарство одбране Републике Србије
 
20.06.2020.

Гардисти Војске Србије у јеку припрема за Параду победе у Москви



Гардисти Војске Србије, симболично њих 75, онолико колико је година прошло од победе над фашизмом у Другом светском рату, увелико се припремају да под заставом Републике Србије поносно продефилују московским Црвеним тргом на Паради победе, 24. јуна.

Војна парада традиционално се одржава на месту где је Црвена армија 1945. године прославила победу над фашистичким силама Осовине.

Гардисти Војске Србије високо су мотивисани да своју отаџбину, која је увек била на правој страни историје, представе на најбољи начин.

Почетне припреме за Параду победе трајале су 15 дана и реализоване су у Београду, у касарни “Дедиње”, након чега су за наше гардисте од 12. јуна уследиле двонедељне припреме у Руској Федерацији.

Заменик команданта Гарде Војске Србије, уједно вођа делегације која је отпутовала у Москву, пуковник Жељко Гавриловић истиче да су припадници Гарде свесни указане части и важности задатка, на догађају који ће бити у центру пажње светске јавности.

- Учешће на Паради победе најбољи је пример високог уважавања Војске Србије, њеног слободарског наслеђа и часних војничких традиција. Гарди Војске Србије, као нашој најстаријој јединици, припала је част да заједно са припадницима Оружаних снага Руске Федерације прослави јубилеј победе у Другом светском рату. Марширање Црвеним тргом, под заставом Републике Србије и пред очима читавог света, представља престиж у војним круговима, а несумњиво је да ће то бити један од незаборавних тренутака за сваког гардисту – наглашава пуковник Гавриловић.

Према његовим речима, сви припадници Гарде Војске Србије су здрави, што показују свакодневна контролна тестирања, а домаћини се труде да њихов боравак у предивном бањском комплексу “Марфински” у Подмосковљу буде што удобнији.

Интензивна увежбавања стројевих радњи и физичка обука, како би учешће у свечаном дефилеу пешадијских ешелона било изведено до перфекције, заузима највећи део дана, истиче командант гардијског батаљона потпуковник Драган Јаковљевић, коме је припала част да предводи ешелон српских гардиста на Паради победе у Москви.

- Одмах по слетању авиона на војни аеродром у близини Москве, комплетно људство и средства која смо понели прошла су детаљну дезинфекцију и здравствену контролу. Хотелски услови смештаја пружају нам потпуни комфор за живот и рад, а неизоставне су ригорозне санитарне и медицинске мере. Температура се свима мери два пута дневно, ујутру и увече и сваки други дан ради се скрин тест на Kовид-19. У објекту је обавезно ношење маски, по изласку напоље и рукавица, а сваки пут се пролази и дезобаријера ради дезинфекције руку и ногу – истиче потпуковник Јаковљевић.

Од како су допутовали у Руску Федерацију гардисти Војске Србије имали су заједничка увежбавања са осталим учесницима војне параде на полигону Алабино и увежбавање на Црвеном тргу.

Kапетан Ђорђе Симић истиче да свих 75 гардиста раде и дишу као један, поносни што су добили прилику да корачају Црвеним тргом.

- Kао официр Војске Србије осећам се поносно и привилеговано што имам част да будем у строју одабраних, којима је поверена одговорност да на једној тако импозантној манифестацији представљају своју државу, војску и јединицу – каже капетан Симић.

Сличног је мишљења и капетан Стефан Милетић који наглашава да снага воље, ведар дух и мотивисаност за задатак нађачавају умор од бројних понављања стројевих радњи.

- Бити део овог елитног строја за мене је посебна част и велика одговорност, јер на паради у Русији свако од нас представља нашу земљу, али и славне претке који су своје животе дали за оно највредије, за слободу нашег народа – наглашава капетан Милетић.

Заставник Младен Јовановић каже да је у војничкој униформи провео више од половине живота, обишао бројне земље света, као и да је српску заставу носио на свим војним парадама десетак година уназад.

- Парада у Москви заузима посебно место у мом срцу, као што заузима и у историји. Идемо на место где су само око 30 километара даље заувек заустављени нацисти, а 24. јуна пре 75 година њихове ратне заставе, под којима су нанели толико зла, бачене на тло пред Маузолејом на Црвеном тргу. То је место победе над фашизмом где несумњиво припадамо ми, наша војска, народ и држава – поручује заставник Јовановић.

Међу гардистима који су отпутовали у Москву, за њих 18 биће то друго по реду учешће на Паради победе. За десетара Милоша Јоксимовића не само да ће бити прво учешће на Паради победе, већ и остварење дугогодишњег сна.

- Од малена нисам пропуштао прилику да на телевизији испратим Параду победе. На једном месту 15.000 војника који у славу победе из свег гласа узвикују „Ура“ је нешто што сам одувек желео да доживим. Мој сан се остварује јер сам добио прилику да будем у самом центру збивања. Биће то тренутак који ћу заувек памтити – каже десетар Јоксимовић.

Гарда Војске Србије врло је активна на пољу међународне војне сарадње. Војне параде заузимају посебна места у срцима гардиста, јер пружају прилику да се сретну са најелитнијим саставима иностраних оружаних снага и заједно тестирају стројеву изграђеност, војничке врлине и посвећеност војном позиву.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА