Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2020.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров обишао изложбу „Одбрана 78“



Министар спољних послова Руске Федерације Сергеј Лавров, током своје званичне посете Београду, заједно са министром одбране Александром Вулином обишао је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“ у Музеју Града Београда.
 
Министар Вулин представио је руском шефу дипломатије свих осам целина мултимедијалне и интерактивне изложбене поставке, која на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и чува сећање на страдале припаднике војске, полиције и цивиле, међу којима је било и много деце. 
 
Оригинални експонати, лични предмети и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине, штампани, тонски и видео материјали оставили су утисак на министра Лаврова, који је у Књизи утисака написао:
 
„Нећемо заборавити агресију НАТО против Југославије. Поклањамо се пред жртвама тог злочина. 
 
Русија и Србија настављају да се боре против мешања у унутрашња питања суверених држава, против нелегалне примене силе, за строго поштовање одредби Повеље Уједињених нација и међународног хуманитарног права.“ 
 
Обиласку изложбе у Музеју Града Београда присуствовао је и амбасадор Руске Федерације у Републици Србији Александар Боцан-Харченко.

Изложба „Одбрана 78“ аутора Душана Јововића јединствен је путоказ за тумачење НАТО агресије над СР Југославијом, која је почела нападом 24. марта 1999. године, без  одобрења Савета безбедности Уједињених нација. 
 
Поставка која живо евоцира сећања на НАТО агресију, реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а драгоцен допринос дале су и јединице Војске Србије.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.06.2020
mp4 (100,65 MB)
Обилазак изложбе