Министарство одбране Републике Србије
 
11.06.2020.

Министар Вулин: Хвала вам што сте били ту кад је било најтеже




Церемонији уручивања захвалница поводом затварања привремене болнице на Београдском сајму, данас су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, с члановима колегијума. 

У Хали 1, у којој је до само пре неколико дана радила највећа ковид болница на Балкану, одлуком министра одбране, установама и појединцима уручене су захвалнице Министарства одбране за изузетно залагање и велики допринос у пружању здравствене заштите грађанима Републике Србије.
 
Обраћајући се присутнима који су, како је истакао, учинили све ово могућим, министар Вулин им је захвалио у име председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и у своје лично име.
 
- Данас смо се окупили да се видимо, захвалимо једни другима и да ја у име Министарства одбране, и свих који су радили и борили се против пандемије, захвалим овим дивним људима. Овде су здравствени радници, припадници Министарства одбране, Војног здравства, као и припадници АБХО јединица, лекари, медицинске сестре, техничари, хигијеничари, сви они који су чинили да привремена болница на Сајму помогне стотинама људи - рекао је министар одбране изразивши им захвалност што су били ту када је било најтеже.
 
Он је истакао да су се ти људи борили за животе, свесно ризикујући своје здравље, а да су трпели бројне лажи и увреде, али су свакодневно долазили на посао, и стављали интерес пацијената испред себе и свог здравља.

- Држава Србија може да буде поносна на сваког од њих. Ако смо сумњали колико је важно и вредно имати овакве људе, ево, сада их видимо и сада знамо зашто је било тако храбро, вредно, важно и тако часно бити заједно са њима - рекао је министар Вулин, који је упутио речи захвалности свакоме од њих.
 
Начелник Управе за војно здравство, генерал-мајор др Угљеша Јовичић, истакао је да је, почетком марта, у тренутку када се десио један од најтежих изазова, дошла до изражаја изванредна координације међу институцијама, и да је формирана привремена болница.
 
- Није личила ни на једну до сад. Највећа не само по броју расположивих кревета, већ и по броју ангажованих појединаца, институција, специјализованих служби. Данас се налазимо у том истом простору да се симболично захвалимо свима који су допринели успеху цивилно-војне сарадње - истакао је генерал Јовичић, који је подсетио да су, уз више од 630 здравствених радника, овде  свакодневно радили бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије и различитих цивилних сектора задужених за функционисање овако великог објекта.

Говорећи о функционисању Београдског сајма као привремене ковид болнице, њен координатор, пуковник доктор Вељко Милић, истакао је да је то за све био велики изазов.
 
- Таква околност се први пут јавила свуда у свету. Имали смо искуства и устаљене процедуре, како бисмо могли да се укључимо у борбу против корона вируса, а веома значајно је било то што је доста здравствених радника из цивилних установа такође имало своја искуства, па смо заједно учествовали у успешном збрињавању пацијената на Сајму - потврдио је пуковник Милић. 

Министар одбране и начелник Управе за војно здравство захвалнице су уручили Београдском сајму, Клиничком центру Србије, Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије, Заводу за здравствену заштиту радника МУП-а, Заводу за здравствену заштиту студената, Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“, Заводу за психофизиолошке поремећаје и говорну патологију „Проф. др Цветко Брајовић“, Градском заводу за кожне и венеричне болести, Градском заводу за плућне болести и туберкулозу Београд, Специјалној болници за интерне болести Младеновац, домовима здравља „Др Симо Милошевић“ Чукарица, „Савски венац“, Раковица, Звездара, Стари град, Младеновац, као и волонтерима и здравственим радницима.

Након уручивања признања, министар Вулин и начелник Генералштаба присуствовали су заједничком ручку са здравственим радницима, волонтерима и припадницима Министарства одбране и Војске Србије, ангажованим у привременој ковид болници Београдски сајам. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.06.2020
mp4 (97,97 MB)
Изјава министра Вулина
11.06.2020
mp4 (101,78 MB)
Изјава генерал-мајора др Угљеше Јовичића
11.06.2020
mp4 (47,72 MB)
Изјава пуковника др Вељка Милића
11.06.2020
mp4 (178,76 MB)
Церемонијa уручивања захвалница