Министарство одбране Републике Србије
 
03.06.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”



У јунском броју магазина „Одбрана” прочитајте:
 
У ФОКУСУ: Током борбе с вирусом корона Војска је на достојан начин изашла у сусрет потребама народа и државе и још једном доказала да је чврста тачка ослонца. С друге стране, интензивном обуком и опитовањем нових средстава, она свакодневно показује своју бескомпромисну решеност за очувањем и унапређењем оперативних способности, које су, захваљујући интензивној сарадњи са свим партнерима који уважавају стратешка опредељења наше земље, гаранција безбедности свим грађанима Србије. Између осталог, то је показала и недавна анализа реализације кључних задатака Војске Србије у претходном периоду, иза које је стало највише војно руководство.

„Војска се добро показала, извршила све постављене задатке и примила на себе први и најтежи удар, а да није напустила положај”, истиче министар одбране Александар Вулин, који, у ексклузивном ИНТЕРВЈУУ за наш магазин, говори о улози Војске Србије током ванредног стања, о „борби на два фронта”, обележавању значајних датума, хуманости, о самоиспуњењу и самопоштовању, али и свему што нас чека после „великог шока”.

Рубрика СТАЈНА ТАЧКА, из пера бригадног генерала Стојана Коњиковца, доноси текст „Јунаци са Паштрика”, као својеврсни портрет херојске 549. моторизоване бригаде, чија је најтежа борба 1999. године била управо борба за Паштрик. Истовремено, то је била најасиметричнија битка у историји ратовања, вођена од 26. маја до 14. јуна, како би се непријатељ спречио да продре на простор Косова и Метохије. Нису успели, а бригада је, због свега што су њени припадници учинили током одбране од НАТО агресије, одликована Орденом народног хероја.

Достигнути висок ниво оперативних способности директно је утицао на спремност Војске Србије да у потпуности изврши све додељене задатке током ванредног стања. У рубрици СИСТЕМ читајте зашто је ангажовање војног здравства током епидемије вируса корона оцењено „победом струке” и на чему почива тврдња најодговорнијих да смо потпуно спремни за евентуални други талас епидемије. Доносимо причу о Гарди, елитној јединици Војске Србије, из које ћете сазнати зашто су припадници толико поносни на њену историју, али и шта чине да буду достојни њене светле традиције. Специјалци Војске Србије „вратили” су се редовним активностима, а „Грифони” су успешно извели обуку на преводници „Kајтасово”, где су, „кроз воду и дим”, још једном потврдили да је 72. бригада и даље у рангу најспремнијих специјалних јединица света. То показује и виша падобранска обука припадника 63. падобранске бригаде, које смо, док су „савладавали небо”, посетили на Војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић”. Вашој пажњи препоручујемо и текст који објашњава зашто ће модернизована „гвоздика” још дуго служити Војсци Србије, као и занимљиву причу о припадницима Војске Србије у операцији ATALANTA.

СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ илуструје допринос Министарства одбране и Војске Србије борби с вирусом корона, када је национална институција од највећег поверења још једном показала колико је драгоцена својој земљи и какве људе има. Борба против вируса корона није се водила ни оружјем ни техником, водили су је људи – организацијом, обуком, посвећеношћу свом позиву и, изнад свега, својој земљи.
 
У рубрици ГЛОБАЛНО пишемо о „свету на раскрсници” након корона пандемије, о томе шта све више неће бити исто, а у историјском осврту актуелизујемо веома провокативну дилемуда ли смо, 75 година након завршетка Другог светског рата, сведоци растакања сећања на заједничку победу и њене тековине.

САДРЖАЈ:

Стр. 2
ИМПРЕСУМ И САДРЖАЈ


УВОДНИК

Стр. 3
ЈОШ ЈЕДНА ИЗУЗЕТНА МАРТОВСКА КЛАСА

 

У ФОКУСУ

Стр. 4
Активности Министарства одбране и Војске Србије у мају
ВОЈСКА ТАЧКА ОСЛОНЦА
 
ИНТЕРВЈУ

Стр. 8
Министар одбране Александар Вулин
ВОЈСКА ЗА ПОНОС СРБИЈЕ
СТАЈНА ТАЧКА


Стр. 12
Портрет херојске 549. моторизоване бригаде
ЈУНАЦИ СА ПАШТРИКА


СИСТЕМ

Стр. 18
Ангажовање војног здравства током епидемије вируса корона
ПОБЕДА СТРУКЕ

Стр. 26
Гарда Војске Србије
СНАГА ПЛАВОГ СТРОЈА
 
Стр. 32
„Грифони” успешно извели обуку на преводници „Кајтасово”
КРОЗ ВОДУ И ДИМ

 
Стр. 38
Конструкциона испитивања
МОДЕРНИЗОВАНА „ГВОЗДИКА” ЋЕ ЈОШ ДУГО СЛУЖИТИ
ВОЈСЦИ СРБИЈЕ
 
Стр. 41
Виша падобранска обука припадника 63. падобранске бригаде
САВЛАДАВАЊЕ НЕБА
 
Стр. 42
Припадници Војске Србије у операцији ATALANTA
ПИРАТИ ОДУСТАЈУ КАД СУ ОНИ НА СТРАЖИ

 
ГЛОБАЛНО – ПОГЛЕДИ

Стр. 44
Корона пандемија: ШТА то „више неће бити исто”
СВЕТ НА РАСКРСНИЦИ

 
ИСТОРИЈА

Стр. 48
Други светски рат – 75 година касније
РАСТАКАЊЕ СЕЋАЊА НА ЗАЈЕДНИЧКУ ПОБЕДУ И ЊЕНЕ ТЕКОВИНЕ
 
ОГЛАСИ

Стр. 53
Сервисне информације, конкурси
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ 210

Министарство одбране и Војска Србије у борби против вируса корона
ВОЈСКА СРБИЈЕ НАЈБОЉА КАД ЈЕ НАЈТЕЖЕ