Министарство одбране Републике Србије
 
02.06.2020.

Министар Вулин: Кадети Војне академије показују изузетне резултате



Министар одбране Александар Вулин обишао је данас са начелником Војне академије генерал-мајором Бојаном Зрнићем  кадете 141. и 142. класе Војне академије и слушаоце Курса за резервне официре који се налазе на стационарном логоровању и изводе гађање из пешадијског наоружања у Војном комплексу “Кривул” код Зајечара.

Министар Вулин, након што је присуствовао делу гађања, истакао је да кадети завршних година Војне академије настављају са посебним облицима наставе и показују да је све оно што су радили протеклих година дало резултате.

 - Припремају се да врло брзо заврше процес образовања, да преузму своје дужности и да оно за шта су се припремали коначно почну да раде, да преузму војнике и преузму трупу. Ми видимо да заједно са својим професорима дају заиста изузетне резултате - нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, посао Министарства одбране и читаве наше државе је да им се обезбеди одговарајућа опрема и одговарајући услови, али и побољша њихов материјални положај.

 - Побољшавамо га сваке године, како би њихов тежак и мукотрпан посао који их очекује био на одговарајући начин и награђен - поручио је министар Вулин.

Према речима команданта логорског простора у Војном комплексу “Кривул” мајора Жељка Поповића, на логоровању су кадети четврте године Војне академије, који су до недавно били на обуци на полигону “Орешац”, кадети треће године Војне академије и слушаоци курса за резервне официре.

- Током логоровања реализујемо гађања планирана програмом посебних облика наставе. До сада су успешно реализована сва гађања са оценама врло добар и одличан. У сарадњи са 72. бригадом за специјалне операције, успешно је реализован приказ и обука са савременим наоружањем и опремом, а кадети и слушаоци су имали прилику да гађају из аутоматске пушке ФН Скар – рекао је мајор Поповић, поручивши да је изузетно задовољан радом и резултатима који су постигли кадети и слушаоци за резервне официре, који су показали велику мотивисаност за усвајање нових знања.

Кадет четврте године Војне академије Марко Обућина истиче  да их након логоровања у Војном комплексу „Кривул“ очекује логоровање на Пасуљанским ливадама.

- Усмерени смо на један циљ – да ово завршимо, да добијемо прве командирске дужности и да се свим срцем дамо у даљи посао – рекао је кадет Обућина.

Кадет Миљана Вукашиновић такође је на завршној години Војне академије. Она истиче да логоровање протиче у духу заједништва, које нарочито долази до изражаја за кадете четврте године, које већ од септембра очекују почетне официрске дужности у јединицама Војске Србије.

- У протеклом периоду на самосталном аутоматизованом стрелишту „Кривул“ имали смо прилику да реализујемо гађања аутоматском пушком 5.56 мм М21 и полуаутоматском пушком 7.9 мм М76, оба система домаће производње. Као новитет, имали смо обуку и гађање са јуришном пушком ФН Скар - истакла је кадет Вукашиновић додајући да су њихова знања и оспособљеност подигнути на виши ниво.

Међу кадетима треће године је и кадет Сара Лисинац, која поручује да је обука веома занимљива и да кадетима пружа могућност да виде све оно о чему су учили кроз наставу на Војној академији.

- Градимо тимски дух помажући једни другима у подизању логора, шатора, прављењу канала, као и кроз различите обуке. Обавезе које имамо овде не падају нам тешко, јер помажемо једни другима. Занимљиво је што овде можемо да сагледамо како ћемо ми једног дана обучавати нашу војску, када постанемо официри. Зато је веома битно да прво ми прођемо обуку – истакла је кадет Сара Лисинац.

Милан Кузмановић из 137. класе слушалаца курса за резервне официре истиче да су искуство и утисци са логоровања веома позитивни.

- Овде реализујемо практичну наставу из предмета Наоружање са наставом гађања. Претходно смо реализовали гађање из различитог наоружања домаће производње. Сматрам да свако треба да одслужи војни рок и због тога сам и овде – поручује Милан Кузмановић.

Обиласку је присуствовао и начелник Штаба Команде за обуку пуковник Никола Дејановић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.06.2020
mp4 (51,95 MB)
Изјава министра Вулина
02.06.2020
mp4 (85,47 MB)
Изјава мајора Жељка Поповића
02.06.2020
mp4 (22,3 MB)
Изјава кадета Марка Обућине
02.06.2020
mp4 (33,32 MB)
Изјава кадета Миљане Вукашиновић
02.06.2020
mp4 (53,15 MB)
Изјава кадета Сарe Лисинац
02.06.2020
mp4 (27,44 MB)
Изјава слушаоца Миланa Кузмановићa
02.06.2020
mp4 (103,22 MB)
Обилазак