Министарство одбране Републике Србије
 
02.06.2020.

Министар Вулин у интервјуу ”Одбрани”: Војска за понос Србије



Магазин ”Одбрана” у јунском броју доноси ексклузивни интервју са министром одбране Александром Вулином. Иза нас су месеци интензивне борбе са епидемијом вируса корона, током којих је Војска Србије још једном показала да је у случају кризе било које врсте стабилан и поуздан ослонац свом народу и држави. За све што је Војска Србије учинила током борбе са вирусом корона, а тешко да је иједна војска имала тако сложене задатке, били су неопходни одговарајући предуслови.

- Војска Србије се добро показала. Извршила је све постављене задатке и примила на себе први и најтежи удар, није напустила положај. Данас сви припадници Војске могу да осете да највише државно руководство – од врховног команданта, преко министра одбране и начелника Генералштаба – ради синхронизовано и мисли исто када је у питању будућност наше војске. То даје видљиве резултате. Да није било и да нема потпуне посвећености и подршке врховног команданта Војске Србије Александра Вучића не бисмо имали ни такав буџет и такво разумевање свих за потребе Војске.

Министар Вулин подсећа на циљеве које је зарцтао долазећи на место министра одбране.

- Када сам преузео одговорност за вођење Министарства одбране рекао сам баш у „Одбрани” да ћу учинити све што је потребно како бисмо створили опремљену и задовољну војску. Наша војска јесте опремљенија, а верујем и задовољнија.

Чињенице које то потврђују истакнуте су и на недавној анализи оперативних способност.

- Сагледали смо све што је урађено за претходне три године. Имали смо три повећања зарада, у једној години чак два пута, повећање дневница, увођење солидарне помоћи. Први пут смо увели осигурање за све наше припаднике, обезбедили редовну исплату прековременог рада... Евидентан је и велики број унапређења у подофицирске чинове, смањена је бирократија, олакшани су пријем у Војску и заснивање сталног радног односа. Обезбеђена је могућност бесплатног школовања за децу наших припадника, уведене су законске норме о већем броју бодова за припаднике породица војних лица и децу палих бораца. На иницијативу врховног команданта омогућена је већа подела станова и изградња приступачних станова за припаднике структура безбедности.

Поред побољшања стандарда припадника Војске Србије интензивно се радило и на њеном опремању, истиче министар Вулин.

- У исто време набавили смо мигове, обезбедили њихов ремонт и модернизацију, набавили оклопна возила БРДМ-2. После више од тридесет година у наоружање Војске Србије уведен је и најсавременији ПВО систем панцир. Организована је и набавка беспилотних летелица, пет нових Ми-17, четири нова борбена хеликоптера Ми-35, пет нових хеликоптера Х-145, урађена је модернизација радара, кубова, у наоружање је уведен школски авион ласта. Купљено је и најсавременије лично наоружање, оптоелектронска техника за војнике у пројекту 1500 и 1500+. Обезбедили смо и два комплета униформи М10 за сваког припадника војске, летње чизме М18, војничке ципеле, зановљена је балистичка опрема, први пут су уведене поло-мајице. Набављени су и нови најсавременији падобрани за 63. падобранску бригаду, нови комбинезони и чизме за пилоте, као и потпуно нове униформе по посебном дизајну за 72. бригаду за специјалне операције, за 63. падобранску, за војну полицију и извиђаче.

Министар Вулин наглашава да је то што је најавио на почетку обављања дужности, испуњено захваљујући подршци и разумевању врховног команданта Војске Србије Александра Вучића.

Говорећи о улози Војске Србије током ванредног стања, о „борби на два фронта”, министар је изричит у тврдњи да пред нацијом и историјом не би било никаквих оправдања да се нешто догодило, а да Војска Србије није била у стању да одговори и заштити своју земљу и народ.

– Као и 1915. године, када је Србију усред рата задесила епидемија тифуса, па је војска лечила и себе и народ и у исто време бранила земљу од Аустроугара, Немаца и Бугара, ово је била наша ваљевска болница и није могло бити никаквих оправдања за неспремност.

Говорећи о огромној подршци више од 140 различитих фирми и појединаца који су донирали средства и пружили подршку Министарству одбране и Војсци Србије током борбе са вирусом корона министар Вулин истиче да у тешким временима свако покаже своје право лице.

- Неко најбоље, неко најгоре - али свакако истинито. Срби су показали колико могу да буду стрпљиви, солидарни, вредни. Пре вируса нико не би ни помислио да ће деца долазити на врата непознатим старијим људима и нудити помоћ... Вратили смо изгубљену међугенерацијску солидарност. Жао ми је што наше најлепше лице показујемо само у најтежим временима. 

Министар одбране указује и на чињеницу да односи наше државе са Русијом и Кином никада нису били на вишем нивоу сарадње и уважавања, као и односи између министарстава одбране тих држава. То је потврдила и благовремена помоћ која нам је стигла у време борбе са вирусом корона.

– Никада нећемо заборавити величину и благовременост помоћи Кине и Русије. Опрема, лекари, стручњаци АБХО, возила... Све што је и њима било потребно за борбу против вируса корона, одвојили су и послали нама. Пријатељство између врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта Народноослободилачке армије Кине Си Ђинпинга, као и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина, сврстало је Србију међу најближе и најважније савезнике тих великих и моћних држава. Такав однос се дуго рушио, а онда и дуго стварао.

И овог пролећа, 21. годину касније обележавамо све значајне датуме везане за агресију НАТО-а из 1999. године. НАТО агресија, право име за све што се 1999. године дешавало са СФРЈ, био је термин који нико у Војсци ни у Министарству одбране није смео да користи.

- Све док Александар Вучић то није јасно изговорио, као први високи функционер државе после 2000. године. Да би човек, па и војска, имали самоиспуњење морају најпре имати самопоштовање. Током година одрицања од најбољих бораца и ратних команданата изгубили смо самопоштовање, а то неминовно утиче на стање у војсци. Такво одрицање војске од себе саме и славне историје, свог народа, више никада неће моћи да се понови.

Министар Вулин је најавио наставак опремања Војске Србије, непрекидно обучавање и још једно повећање плате до краја године. Говорећи о свету, али и месту и безбедности Србије после искуства са корона пандемијом министар наглашава да се војна неутралност показала као успешна политика, која нам је омогућила сарадњу са свима.

- Србија се показала као организована и спремна, а њена војска као институција на коју се може ослонити, која ће све задатке, без изузетка, испунити. Корона нас је само још једном подсетила да нема оправдања за неспремност. Историја не прашта слабост – истиче министар одбране Александар Вулин у интервјуу у јунском броју магазина „Одбрана“.