Министарство одбране Републике Србије
 
29.05.2020.

Међународна конференција "Свет после вируса корона"



Председник Вучић: Сада је време да уз пуно самопоуздања, уз велику самоувереност, наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком свом кораку

Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић отворио је данас међународну конференцију "Свет после вируса корона" у Клубу посланика у Београду.

Конференцији је присуствовао министар одбране Александар Вулин.

Обраћајући се учесницима скупа, председник Вучић истакао је да су за данашњу конференцију две теме важне - како сагледавамо односе у свету и каква је позиција Србије у будућности - како и на који начин ћемо реаговати на политичке, економске и здравствене изазове. Како је нагласио, цело човечанство суочено је с питањем како ће изгледати наша планета дан по проглашењу краја пандемије и додао да су пред нама изазови “какво човечанство до сада није видело”

- Како изгледа свет и да ли се нешто променило у претходних неколико месеци? Да, мислим да се више ствари променило у претходних шест месеци него у претходних 20 или 30 година. Тих шест месеци донело је драстичне и драматичне промене у свету геополитике, економској снази и у ономе како ће утицај поједине земље, блокови и региони имати на догађаје у свету у будућности – истакао је председник Вучић и поручио да ће утицај који је Цовид-19, односно криза поводом корона вируса имала на економије најмоћнијих земаља и региона света, показати велику снагу којом из пандемије у економском смислу излазе Немачка и Кина.

Према његовим речима, поука из свега је да Србија остаје на европском путу, “али да нећемо да идемо против наших савезника и оних који су нам помагали током пандемије”.

- Држаћемо се своје слободе, своје независности, радићемо и са Кином и Русијом. Оно што је за Србију важно је убрзани опоравак европске и светске економије. Ми највише зависимо од европске економије, зато је важан пакет од 750 милијарди, под каквим год условима. Што пре се они опораве то ће бити боље Србији. Истовремено, за нас је важан и опоравак америчке и убрзани раст кинеске и руске привреде. Што се брже они буду опорављали и расли ми ћемо имати већи раст и успевати да обезбедимо бољу позицију за Србију – рекао је председник Вучић.

Говорећи о томе шта је важно за Србију, председник је нагласио да треба да гледамо шта се збива око нас,  јер се ствари драматичном брзином мењају.

- Сада је време да уз пуно самопоуздања, уз велику самоувереност, наставимо да идемо напред, али да водимо рачуна о сваком свом кораку, да се “макнемо из сенке великих”, да држимо до својих принципа. Важно је да бринемо о томе које речи говоримо. Да кажемо и радимо све што је потребно и могуће да ојачамо наш европски пут, без обзира што то више не зависи само од нас ни од реформи. Зависи од стања у Европској унији уз све што ми морамо да урадимо. Морамо да снажимо наше односе и са Сједињеним Америчким Државама, са Народном Републиком Кином која нам се показала као искрени пријатељ у претходном периоду и са Руском Федерацијом од које смо увек имали подршку и по питању очувања наше територијалне целовитости и интегритета – рекао је председник Вучић и додао да на регионалном нивоу треба да радимо све што можемо “на отварању граница, снажењу тржишне позиције Србије, даљем јачању наше привреде и јачању нашег привредног утицаја у региону”.

- Уверен сам да ту можемо да будемо најуспешнији и да тиме можемо да помогнемо највише што можемо и нашем народу који живи ван граница наше земље, али морамо да будемо веома посвећени, обазриви и веома пажљиви – закључио је председник Александар Вучић.

Конференција је организована у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог", а на три тематска панела анализирани су геополитички, економски и здравствени аспекати пандемије корона вируса.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић говорила је на првом панелу данашње конференције “Геополитичке последице пандемије Ковид-19”, који је био посвећен геополитичком аспекту суочавања са пандемијом, уз учешће представника Републике Србије и дипломатске заједнице.

У другом панелу “Економија после пандемије”, о економским последицама пандемије разговарали су представници државе, пословних асоцијација и привредници. Трећи панел "У сусрет другом таласу" посвећен је разговору домаћих и страних стручњака о здравственим изазовима и потенцијалном другом таласу пандемије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.05.2020
mp4 (321,39 MB)
Обраћање председника Србије Александра Вучића
29.05.2020
mp4 (102,96 MB)
Конференција