Министарство одбране Републике Србије
 
13.05.2020.

Војници мартовске генерације успешно извели гађање из ручног ракетног бацача 64 мм М80



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас припремном гађању из ручног ракетног бацача 64 мм М80, које у оквиру Војног комплекса „Пескови“ недалеко од Пожаревца, реализују војници на добровољном служењу војног рока генерације „Март 2020“ из Другог центра за обуку Команде за обуку.

О намени, задацима и обуци коју реализује Други центар за обуку, министру одбране реферисао је командант тог центра пуковник Зоран Смиљанић.

Током обиласка обуке министар Вулин се уверио у оспособљеност мартовске генерације војника, њихову високу мотивисаност за извршење задатака, а реализовано гађање ручним ракетним бацачима 64 мм М80 оценио врло добрим. Војницима мартовске генерације, која се нарочито истакла у пружању помоћи у борби на сузбијању коронавируса, министар Вулин је честитао ванредно унапређење у виши чин, у који су произведени по наређењу врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, а на предлог начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића.

За добијено унапређење, министар Вулин је нагласио да је то само један од начина да се војницима захвалимо и покажемо колико вреднујемо њихов труд и рад. Према речима команданта Другог центра за обуку пуковника Зорана Смиљанића овогодишња мартовска генерација војника једна је од најбољих.

- Војници су мотивисани за обуку. Показали су изузетне резултате и залагање у претходном периоду, ангажујући се на уређењу ковид болница у Београду. Ради се о једној од најбољих генерација војника. Ово време учинило их је да буду озбиљнији по свим питањима и по питању обучавања и по питању људских особина и квалитета - истиче пуковник Смиљанић.

Обука кроз коју пролази за разводника Бојану Станисављевић из Ћуприје је ново искуство и долазак у редове Војске Србије препоручила би свима.

- Мотиви за долазак у војску били су љубав према отаџбини, нашој историји и поштовање наших предака. У нашој чети има 13 девојака и трудимо се свакодневно да покажемо да и жене могу да буду успешне у војсци као и мушкарци - рекла је разводник Станисављевић, додавши да се сви војници на обуци добро слажу, да се труде да помажу једни другима и да се сви држе заједно.

Сличне мотиве доласка у војску има и разводник Илија Марковић, родом из околине Лознице. Како каже, нада се да ће се по одслужењу војног рока запослити у Војсци Србије.

- Истакао бих тактичку обуку, која је мени лично од свега била највише занимљива. Препоручио бих свим младим људима који желе да се опробају и науче шта је ред, рад и дисциплина да се пријаве у Војску Србије - поручио је разводник Марковић.


Данашњем гађању на полигону "Пескови" присуствовали су и заступник команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић и командант Центра за обуку Копнене војске пуковник Милован Васић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.05.2020
mp4 (58,19 MB)
Изјава пуковника Зорана Смиљанића
13.05.2020
mp4 (39,2 MB)
Изјава разводника Бојане Станисављевић
13.05.2020
mp4 (22,06 MB)
Изјава разводника Илије Марковића
13.05.2020
mp4 (83,82 MB)
Обука