Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2020

Генералштаб Војске Србије обележио крсну славу Ђурђевдан
Крсна слава Генералштаба Војске Србије, Свети великомученик Георгије – Ђурђевдан, обележена је данас у богослужбеном простору касарне „Бањица 2“ у Београду, у присуству министра одбране Александра Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и чланова колегијума министра и начелника Генералштаба.

Прослава Ђурђевдана започела је Светом литургијом, коју је служио главни војни свештеник потпуковник Слађан Влајић, након чега је уследио обред освећења славских дарова и резање славског колача.
 
Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије и министар одбране Александар Вулин је свим припадницима Генералштаба честитао Ђурђевдан у име председника Републике Србије Александра Вучића и у своје име, пожелевши да славе још дуго, у здрављу и слози.
 
У својој беседи, главни војни свештеник потпуковник Влајић осврнуо се на наше претке који су и у најтежим временима славили крсну славу, истакавши то пример који треба следити.
 
- Патријарх Павле је рекао "Чега да се бојимо, ако смо са Богом, а ако немамо Бога, чему да се надамо?" Осветивши данас ове славске дарове, преломивши славски колач, показали смо да и ми можемо да прославимо славу у најтежим временима када су наш народ и наша војска изложени пошасти која је завладала у целом свету. Нека Господ благослови и сачува Војску Србије, нашу државу и наш народ - рекао је потпуковник Влајић.
 
Славе у српској војсци прослављане су од 1888. године и све до краја Другог светског рата обележавање су у јединицама. По узору на славне претке, након вишедеценијског прекида, Одлуком министра обране из 2017. године, од 2018. године настављена је традиција обележавања слава у Министарству одбране и Војсци Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.05.2020
mp4 (98,45 MB)
Обележавање крсне славе