Министарство одбране Републике Србије
 
04.05.2020.

Завршено ангажовање Тима за заштиту бродова у мисији EUNAVFOR ATALANTA




Аутономни тим за заштиту бродова са 12 припадника Војске Србије данас се вратио у Србију након четворомесечног ангажовања у Војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији EUNAVFOR ATALANTA.
 
Тим је био ангажован на заштити брода „MV JUIST“, који је пловио у Индијском океану за потребе агенције Уједињених нација „Светски програм за храну“.

Подршку у реализацији повратка из зоне мисије пружиле су Оружане снаге СР Немачке, што представља још једну потврду унапређења сарадње две армије. Поред важних пројеката у оквиру програма помоћи у обуци и школовању, сарадња у области мултинационалних операција под окриљем Европске уније представља важан сегмент свеукупне сарадње у области одбране. Заједничка припрема и ангажовање војно-медицинских капацитета Србије и Немачке у мисији Европске уније EUTM Мали у оквиру немачке војне болнице такође су потврда одличне сарадње у мултинационалном окружењу.
 
Пружање подршке у реализацији повратка Аутономног тима за заштиту бродова у Србију потврђује значај партнерства са Оружаним снагама Немачке и посвећеност заједничким циљевима у давању доприноса очувању међународног мира и безбедности.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА