Министарство одбране Републике Србије
 
30.04.2020.

Војне спомен-медаље лекарима медицинског тима из Кине




Министар Вулин: Политика председника Вучића и председника Си Ђинпинга показала је да и удаљене земље могу да буду тако близу, солидарне и јединствене 
 
Министар одбране Александар Вулин, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и амбасадорке Народне Републике Кине Чен Бо, уручио је данас војне спомен-медаље члановима шесточланог лекарског тима из Народне Републике Кине, ангажованим на пружању помоћи у сузбијању епидемије вируса Ковид-19 на територији Републике Србије, на церемонији у Дому Гарде на Топчидеру.
 
Наредбом министра одбране Александра Вулина, као знак признања за остварену успешну сарадњу и изузетан допринос члановима шесточланог лекарског тима из Народне Републике Кине додељене су војне спомен-медаље, највиша војна признања која се додељују у Министарству одбране и Војсци Србије.
 
Војна спомен-медаља за изузетан допринос систему одбране Републике Србије додељена је вођи делегације и вођи тима за превенцију и контролу др Пенг Џићиангу, а војне спомен-медаље за допринос систему одбране Републике Србије додељене су вођи тима за ментално здравље др Хоу Цаилан, вођи медицинског тима др Гуо Јубиаоу, члановима медицинског тима др Ксионг Јан и др Лин Бинглиангу, и члану тима за превенцију и контролу др Лонг Ћисуију.
 
Како је истакао министар Вулин, српски и кинески језик су толико различити да је превод неопходан, али да су стручњаци из Кине „и поздрав и емоције сваког Србина осетили и без превода“. 
 
- У тешким временима свако покаже своје право лице, и људи и народи и земље и политике које их воде. Суочени с претњом смрти и уништења свако од нас је показао своје најбоље или најгоре, али сигурно своје право лице. И Србија и Кина су показале лице храбрих и солидарних народа и људи. А политика председника Вучића и председника Си Ђинпинга је показала да и удаљене земље могу да буду тако близу, тако солидарне и тако јединствене. Политика коју спроводи наш председник Александар Вучић, политика војне неутралности и политика пријатељства са Народном Републиком Кином, спасава животе – поручио је министар Вулин.
 
Према његовим речима, у тренуцима борбе с коронавирусом, у мрачним и тешким тренуцима, човек се плаши смрти, али се човек плаши и самоће.
 
- Захваљујући вашем доласку, захваљујући одлуци председника Си Ђинпинга ми нисмо били сами и зато се више нисмо ни плашили. Када су се велике силе отимале између себе за неки пакет рукавица или маски и газили сваку људскост и човечност, заборављали на старе савезе и солидарност, када су једни од других отимали респираторе, лекове, затварали границе пред најближим суседима и одбијали да помогну било коме, Народна Република Кина је дошла у помоћ својој пријатељској Србији. Србија то никада неће заборавити – рекао је министар одбране и истакао да су нам много значили кинеска помоћ, савет и подршка.
 
- Заједно смо се радовали због брзине и успешности којима подижемо привремене болнице, заједно смо бринули да ли ћемо бити довољно брзи. Радовали смо се заједно сваком излеченом, туговали због сваког изгубљеног живота. Наше пријатељство је челично, а сада је још једном исковано и страшној ватри борбе против коронавируса. Србија дуго памти, не заборавља ни добро ни зло. Хвала за прилику да запамтиво ово велико добро у жељи да вам га једном вратимо. Нека дуго живи наше челично пријатељство – нагласио је министар Вулин.  
 
Амбасадорка Чен Бо указала је да је велика част што је данас у прилици да присуствује церемонији доделе одликовања, као и када је тим медицинских стручњака по доласку у Србију дочекао председник Вучић.
 
- Данас је министар Вулин уручио кинеским лекарима војне спомен-медаље, што у потпуности одражава уважавање које је српска страна указала њима. У име кинеске амбасаде, захвалила бих српској страни - поручила је амбасадорка Чен Бо.
 
Према њеним речима, кинески и српски народ су челични пријатељи и у садашњим тешким тренуцима. Тим кинеских стручњака је симбол тог челичног пријатељства и удружене сарадње две земље у борби против епидемије вируса Ковид-19.
 
- Кинески лекари у Србији бораве већ нешто више од месец дана, и колико ми је познато, то је најдуже што је један кинески тим медицинских стручњака за борбу против вируса Ковид-19 боравио у другим земљама - нагласила је амбасадорка Чен Бо, додајући да су експерти из Кине присуствовали седницама кризних штабова и обилазили здравствено установе широм Србије, дајући конструктивне предлоге и допринос у складу са искуством из Кине у борби са епидемијом.
 
Амбасадорка Чен Бо захвалила је Влади и народу Републике Србије на поверењу које је указала кинеским медицинским стручњацима, а посебно Министарству одбране на подршци и пажњи коју су пружали лекарима из Кине током боравка у нашој земљи.
 
Како је истакла, сутра ће се три члана тима вратити у Кину, а у зависности од потребе и ситуације, постоји могућност да се тим опет ојача са још три члана.
 
- Тренутна епидемиолошка ситуација у Србији се побољшава, али борба против епидемије још увек је у току. Кина је спремна да и даље сарађује са Србијом и улаже напоре до заједничке победе - поручила је амбасадорка Чен Бо.
 
У име стручног медицинског тима, др Пенг Џићианг захвалио је Министарству одбране Србије на додели спомен-медаља.
 
- Ово је потврда нашег рада, а истовремено и симбол челичног кинеско-српског пријатељства. Када је Кина завршила борбу против коронавируса 21. марта, кинеска влада је упутила наш тим у Србију да помогнемо вама у борби против епидемије Ковид-19. Били смо изузетно почаствовани када нас је на Аеродрому дочекао председник Вучић лично. Истовремено, били смо узнемирени, јер нисмо били сигурни да ли ће наше успешно искуство из Кине бити од помоћи у заустављању епидемије у Србији – рекао је др Пенг и нагласио да је захваљујући брзим и снажним мерама у Србији „ефикасно избегнут сценарио у здравственом систему који се догодио у другим Европским земљама“.

- Влада Србије и председник Вучић су уз висок степен одговорности и храбрости брзо предузели снажне мере међу којима су и затварање граница, надзор над људима који су се вратили из иностранства, увођење полицијског часа, проширење обима тестирања како би се ефикасно спречио раст броја новозажерених. Највећи део становништва је у потпуности прихватио предложене мере, а у последњих десетак дана забележен је значајан тренд пада новооболелих – рекао је др Пенг Џићианг.

Како је истакао, раним препознавањем преласка у тешки облик болести и правовременом интервенцијом смањен је број тешких случајева, а према тренутној ситуацији стопа смртности од Ковид-19 у Србији је најнижа у Европи.
 
- Били смо импресионирани брзином којом је за само неколико дана изграђена привремена болница и одмах пуштена у употребу. Због тога желим да изразим наше дивљење. Уверени смо да ће у наредном периоду бити донесене још боље мере контроле епидемије, да ће постепено бити обновљена производња и да ће се људи вратити на посао, те да ће се економија брзо опоравити. Уверени смо и да ће Србија на тај начин постати модел за контролу епидемије и обнову економије. Желимо успешан опоравак Србији и нека вечно живи  пријатељство Србије и Кине – поручио је др Пенг Џићианг.  
 
Свечаности у Дому Гарде у Топчидеру присуствовали су чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.04.2020
mp4 (191,77 MB)
Обраћање министра Вулина
30.04.2020
mp4 (206,06 MB)
Обраћање амбасадорке НР Кине Чен Бо
30.04.2020
mp4 (214,09 MB)
Обраћање др Пенг Џићианга
30.04.2020
mp4 (173,81 MB)
Уручење војних спомен-медаља