Министарство одбране Републике Србије
 
07.04.2020.

Донација предузећа „ППТ Наменска“ и Амбасаде Уједињеног Краљевства Министарству одбране у борби против коронавируса




Предузеће „ППТ Наменска“ у Трстенику и Амбасада Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске у Србији донирали су Министарству одбране 5.000 заштитних визира – неопходног дела заштитне медицинске опреме током актуелне борбе против коронавируса. “Наменска” из Трстеника донирала је 3.000 визира, а Амбасада Уједињеног Краљевства 2.000.

Уговор о донацији заштитне опреме између Министарства одбране и предузећа „ППТ Наменска“ потписали су начелник Одељења за снабдевање у Управи за војно здравство пуковник Раде Губеринић и директорка предузећа Анђелка Атанасковић, док су уговор измећу “Наменске” у Трстенику и Амбасаде Уједињеног Краљевства потписали директорка Атанасковић и изасланик одбране Уједињеног Краљевства пуковник Ник Илић.

Пуковник Губеринић захвалио је за донацију у име Министарства одбране и Управе за војно здравство истучући да ће донација омогућити бољу заштиту наших здравствених радника и војника на терену.

Како је истакао пуковник Илић, реч је о „малој, скромној донацији Војсци Србије у тешким временима“.

- Драго нам је што смо новац искористили да купимо заштитне визире како би припадници Војске Србије били заштићени док раде свој посао. Овај производ је из Србије, нисмо га донели из иностранства, а како је и председник Србије рекао тешко је на светском тржишту сада наћи заштитну опрему.
Стога нам је изузетно драго што смо новац уложили управо овде да помогнемо Војсци Србије и српском народу - поручио је пуковник Илић.

Према речима директорке Анђелке Атанасковић, “Наменска” из Трстеника почела је производњу визира како би могла да помогне држави у овој тешкој ситуацији.

- Израђено је 5.000 заштитних визира. Од тог броја, 3.000 ми донирамо Министарству одбране, а 2.000 комада донира Амбасада Уједињеног Краљевства. Настојали смо да посао урадимо најбрже што можемо. Овом приликом урадили смо једноставније визире који имају исту употребу и исту вредност, а сарађујемо са ректором Универзитета у Крагујевцу Ненадом Филиповићем у изради другачије верзије машином бризгане пластике, али то дуже траје - рекла је директорка „ППТ Наменска“ Анђелка Атанасковић.  

Имајући у виду да заштитни визири нису типични производи наменске индустрије, предузеће „ППТ Наменска“ улаже максималне напоре у изради неопходних заштитних средстава у борби против пандемије коронавируса за добробит наших грађана. Осим тога, предузеће „ППТ Наменска“ покушава да освоји производњу тренутно најтраженијег производа у свету - респиратора.

Данашњем потписивању уговора и обиласку погона фабрике “Наменске” у Трстенику присуствовали су начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, шеф Кабинета министра одбране бригадни генерал Синиша Кресовић и заступник начелника Управе за међународну сарадњу пуковник Мирослав Глишић. 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.04.2020
mp4 (28,62 MB)
Изјава пуковника Радета Губеринића
07.04.2020
mp4 (115,38 MB)
Изјава пуковника Ника Илића
07.04.2020
mp4 (103,46 MB)
Изјава директорке Анђелке Атанасковић
07.04.2020
mp4 (74,37 MB)
Потписивање уговора о донацији