Министарство одбране Републике Србије
 
02.04.2020.

Министар Вулин: Србија показује да је у стању да се прилагоди најтежим временима и колико је важно имати чврсто вођство



Заједничким залагањем града Новог Сада, Покрајинског секретаријата за здравство и припадника Војске Србије, завршена је адаптација хала Новосадског сајма у привремену болницу за пацијенте са лакшим симптомима вирусне инфекције Covid-19, коју су данас обишли министар одбране Александар Вулин, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и Покрајински секретар за здравство др Зоран Гојковић.

- Ово показује како функционише држава и како раде сви органи власти. Ово показује колико смо сви спремни да помогнемо сваком грађанину наше земље. Србија није најбогатија земља, али Србија није земља у којој ће неко да лежи на поду болнице зато што нема кревет, зато што нема где да се смести. Ово није земља у којој ће неко да буде остављен и у којој ће неко да буде сам. Ово је земља која показује колико је у стању да се прилагоди најтежим временима и најтежим тренуцима и колико је важно имати чврсто и јасно вођство - поручио је министар Вулин.

На примеру сложне сарадње града Новог Сада са Покрајинским секретаријатом и Војском Србије и војске са Владом и председником Републике и врховним командантом, министар Вулин указује на то да држава функционише и колико је важно улагати у своју државу и сваки сегмент наше земље.

Министар Вулин истиче да у Хали 1 и Мастер хали Новосадског сајма може да буде смештено око 1.000 пацијената из Војводине и подсећа да то није хотел, али да су сви услови за пристојан и добар смештај постигнути, као и да ће сами пацијенти морати да допринесу и одржавању хигијене и поштовању свакодневног реда.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић захвалио је Војсци Србије на досадашњем доприносу у формирању привремене болнице и поручио да сада на сцену ступа Клинички центар Војводине са својим људима, који су, такође, војска која се бори за здравље наших грађана.

Према његовим речима, Хала 1 Новосадског сајма спремна је за пријем првих пацијената и опремљена креветима са постељином, ормарићима, столицама и столовима у свакој соби. Спремне су трпезарије, простор за провођење слободног времена са телевизорима, библиотека, тушеви и додатни санитарни чворови који су унети у салу, топла вода и интернет.

- Све друго што буде било потребно, спремни смо да испоручимо. Студентски центар ће радити испоруку хране.  Сутра завршавамо и Мастер халу и тиме ће овде моћи да се прими до 1.000 људи са лакшим обликом обољења од коронавируса - рекао је градоначелник Вучевић.

Покрајински секретар за заштиту здравља др Зоран Гојковић истиче да су завршене обуке првих лекара који ће радити у привременој болници Новосадског сајма.

- У потпуности смо опремљени свим неопходним заштитним средствима, свом неопходном опремом. Овде ће радити лекари из целе Војводине. У првој тури то су лекари опште праксе из разних завода и института, они који у овом тренутку нису на првој линији одбране у болницама - објашњава Гојковић и додаје да би у случају погоршања здравственог стања пацијенти са Новосадског Сајма били пребачени на лечење у Клинички центар Војводине.

Гојковић је изнео податак да се до 7 часова јутрос 80 пацијената оболелих од коронавируса налази на лечењу у Клиничком центру Војводине, од којих је шесторо на респиратору. Како каже, три пацијента су отпуштена на даље кућно лечење, а од 6. марта, када је инфекција Covid-19 први пут дијагностикована у Србији, забележено је пет смртних случајева.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.04.2020
mp4 (250,79 MB)
Изјава министра Вулина
02.04.2020
mp4 (165,53 MB)
Изјава градоначелника Милоша Вучевића
02.04.2020
mp4 (87,71 MB)
Изјава покрајинског секретара др Зорана Гојковића
02.04.2020
mp4 (83,2 MB)
Обилазак