Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2020.

Министар Вулин: Држава Србија и грађани Србије могу да се ослоне на своју војску




Министар одбране Александар Вулин са градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем и Покрајинским секретаром за здравство др Зораном Гојковићем обишао је данас припаднике Војске Србије и волонтере који су у хали на Новосадском сајму ангажовани на истовару и постављању кревета у циљу обезбеђења услова за прихват и смештај лица са симптомима вирусне инфекције Covid-19.

- Војска Србије испуниће сваки налог свог врховног команданта и сваки налог који долази од Кризног штаба. Свакоме је јасно да Војска Србије може и мора да спроведе све ове велике захвате и ове велике радове и ми ћемо наставити то да радимо. Држава Србија може да се ослони на своју војску, сви грађани Србије могу да се ослоне на своју војску, а молим грађане Србије да цене и поштују рад војске, свакодневно излагање опасности сваког од ових војника, да им помогну и да покажу колико цене њихов рад, тако што че остати код куће и бринути о себи и својим породицама – поручио је министар Вулин.
 
Говорећи о данашњем обиласку, министар одбране је истакао да ће у хали Новосадског сајма бити успостављен центар за прихват лица која су оболела од корона вируса, али не захтевају интензивно лечење.
 
- Овде ће бити простор за око 1.000 људи и предвиђене су све могућности за њихов несметан живот, исхрану, добиће одговарајућу медицинску пажњу и бригу – нагласио је министар Вулин додајући да ће бити обезбеђен и простор за свакодневне активности, ТВ апарати, и све оно што је потребно да се најкомотније то време проведе. Биће постављени и паравани, додао је министар одбране, као и касете за одлагање личних ствари, а Војска Србије ће обезбедити и снабдевање одећом.

Живот, према речима министра одбране, у том простору биће уређен по војничким правилима, а водиће се рачуна о сваком ко дође ту.
 
- Све грађане Новог Сада и све грађане Војводине, јер је ово место предвиђено за све грађане Војводине, молим да воде рачуна и да остану код куће. Војска која овде ради, полиција, волонтери који су овде, лекари који ће бити овде, сви они не могу да остану код куће да бисте ви могли да будете код куће. Будите толико дисциплиновани и поштујте рад ових људи – поручио је министар Вулин додајући да излагање опасности свих ових људи нема смисла уколико грађани не буду слушали савете лекара и надлежних служби.
 
Министар одбране је истакао да нема те државе на свету која може да збрине стотине хиљада људи, ако дође до тога.
 
- Држава Србија показује да може да се носи са овим зато што је организована, зато што има своју војску и полицију, здравство и локалну самоуправу и зато што је у стању да се носи са овом ужасном пошашћу, али само ако свако од нас буде дисциплинован. Морамо разумети да судбина Србије зависи од свакога од нас појединачно. Свако од нас може да буде преносилац заразе, извор заразе и свако од нас може да упропасти себе, своју породицу и људе до којих му је стало. Али исто тако, свако од нас може и да се сачува – нагласио је министар Вулин.
 
Министар одбране је истакао да ће објекти на Београдском и Новосадском сајму имати исте услове за смештај људи, напомињући још једном да није реч о хотелима и хотелским условима, већ о објектима чија је намена лечење људи и у тим просторима велики број људи треба да проводи време и буде у најмањој мери изложен здравственим ризицима, што је приоритет.
 
- Хоћу да захвалим локалној самоуправи и Граду Новом Саду не само на великом броју волонтера који су обезбедили, већ и на простору, мерама које су предузели и озбиљности којом су приступили овој страшној кризи. Захвалио бих и Покрајинском секретаријату за здравство, јер координирају све ове напоре и воде рачуна да све ово заиста буде успешно – истакао је министар Вулин.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић нагласио је да због инфраструктуре и бројних улазних праваца Новосадски сајам има најбољи капацитет за смештај људи у том граду. Он је захвалио Министарству одбране, Војсци Србије, запосленима у Новосадском сајму и волонтерима за сву помоћ коју прижају и још једном упутио молбу свим грађанима да остану код куће.
 
- Само тако бићете јунаци и само тако помоћи медицинским радницима, војницима, комуналним службама и свима који се излажу опасности, како други не би морали да угрожавају своје животе и здравље – рекао је Вучевић и додао да су у циљу стварања што бољих услова за смештај изнајмљене мобилне туш кабине и додатни санитарни чворови.
 
Покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић објашњава да ће простор на Новосадском сајму бити намењен за оболеле пацијенте који не захтевају интензиван третман и чија клиничка слика не захтева најозбиљније лечење у болници.
 
- Са капацитетима које имамо у овом тренутку можемо да се изборимо, али само ако сви буду слушали савете медицинске струке, која шаље јасну поруку – останите код куће и пратите упутства која су доступна на сајтовима Министарства здравља и Покрајинског секретаријата за здравство.
 
Гојковић је рекао да ће, због људи који немају интернет, упутства о поступању у циљу заштите здравља од коронавируса ускоро бити достављена грађанима и на кућне адресе. Он истиче да заштитне опреме има довољно, али да не смемо дозволити да се здравствени систем уруши тиме што ћемо неодговорноим понашањем направити такав притисак и заразити здравствене раднике који нас лече.
 
Генерал-потпуковник у пензији Ђокица Петровић одмах по избијању кризе пријавио се Градском штабу у Новом Саду у намери да својим искуством помогне у овој тешкој ситуацији.
 
- Радили смо на стварању инфраструктурних услова за обезбеђивање додатних капацитета за смештај оних лица која су лакше оболела, заједно са запосленима у Новосадском сајму. А данас смо са нашом Војском, са волонтерима, тако да нема никаквог разлога за сумњу да ћемо успети у овоме што радимо – рекао је генерал Петровић и позвао грађане да поштују прописане мере за заштиту од вируса корона.
 
Мајор Недељко Недељковић из команде Прве бригаде копнене војске сада је на дужности заменика руководиоца радова на Новосадском сајму.
 
- Заједничким снагама јединице Прве бригаде копнене војске и волонтери Новог Сада реализују задатак постављања кревета на Сајму. У Мастер центру поставићемо око 600 кревета, а током сутрашњег дана поставићемо још 500 кревета, тако да ће више од 1.000 кревета бити обезбеђено на Новосадском сајму – рекао је мајор Недељковић.

Данашњем обиласку присуствовао је и командант Прве бригаде Војске Србије бригадни генерал Зоран Насковић.
 
На основу одлуке о увођењу ванредног стања на целој територији Србије, Војска Србије додатно је ангажована и новим мерама Војска Србије ставила је под контролу све граничне прелазе, обезбеђује и контролише све прихватне центре и центре за азил и обезбеђује главне болнице.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.03.2020
mp4 (311,77 MB)
Изјава министра Вулина
27.03.2020
mp4 (353,9 MB)
Изјава градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића
27.03.2020
mp4 (298,64 MB)
Изјава покрајинског секретара за здравство Зорана Гојковића
27.03.2020
mp4 (39,17 MB)
Изјава мајора Недељка Недељковића
27.03.2020
mp4 (85,07 MB)
Изјава генерала у пензији Ђокице Петровића
27.03.2020
mp4 (109,57 MB)
Обилазак