Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2020.

Министар Вулин: Челична пријатељства стварају се у тешким временима




У најтежим тренуцима за нашу земљу током НАТО агресије, кинески народ био је уз нас, рекао је данас министар одбране Александар Вулин, након што је заједно са амбасадорком Народне Републике Кине у Београду Чен Бо и тимом кинеских медицинских стручњака који су у Србију дошли ради пружања помоћи у борби против коронавируса, положио венце код спомен-плоче испред некадашње зграде кинеске амбасаде у Београду, бомбардоване 1999. године за време НАТО агресије.
Министар Вулин је поручио да се данас одаје пошта свима који су дали животе бранећи право Србије да буде слободна, али бранећи и међународно право. Баш као и 1999. године, српски и кинески народ поново су заједно и боре се против невидљивог непријатеља.

- Грађани Србије знају да у кинеском народу имају великог пријатеља и да се челична пријатељства стварају у тешким временима - нагласио је министар Вулин, захваливши кинеском народу, председнику Си Ђинпингу, потпредседнику Централне војне комисије генералу Џангу Јоусјау, министру одбране Венг Феију, зато што су били и јесу уз Србију чак и у тренуцима када се и сами суочавају са истим мукама и невољама.

Амбасадорка НР Кине Чен Бо поновила је да историја односа две земље показује да су Србија и Кина челични пријатељи и да то значи дељење и добра и зла. Она поручује да у тренуцима када се суочавамо са великим изазовима морамо да будемо заједно и пружимо помоћ једни другима.

Приликом бомбардовања кинеске амбасаде 7. маја 1999. године погинула су три кинеска новинара, док је 21 особа повређена.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.03.2020
mp4 (47,96 MB)
Изјава министра Вулина
27.03.2020
mp4 (44,92 MB)
Изјава амбасадорке Кине Чен Бо
27.03.2020
mp4 (57,81 MB)
Полагање венца