Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2020.

Министар Вулин: Кина нам је пријатељ и у најтежим тренуцима




Председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић свакодневно се бави корона вирусом, а Србија би требало да буде поносна на њега и његов говор у којем је рекао шта се дешава у свету и код нас и како се Народна Република Кина, а како Европска унија, понеле према Србији, истакао је министар одбране Александар Вулин гостујући данас у емисији Ново јутро ТВ Пинк.
 
Министар Вулин је истакао да након председниковог говора који је одјекнуо у  свету, стиже подршка из читавог света, јер коначно једна мала земља има толико храбрости да каже истину и предузме све што је потребно да се бори за своја права.
 
Европска унија је показала да брине само о себи, па чак и да не постоји унутаревропска солидарност, јер свака чланица брине сама за себе, рекао је министар Вулин и додао да би било „разумно очекивати да ће све земље које су у статусу кандидата и које траже чланство о којем толико дуго преговарају, добити ипак један статус у којем ће моћи бар да купе средства из ЕУ. Нисмо тражили помоћ и да нам поклоне, већ да купимо респираторе и шта год је потребно. Они су рекли: Не, имамо само за нас.“
 
Министар Вулин посебно је нагласио пријатељски однос Кине према Србији који се огледа и у спремности те земље да нам помогне у борби против коронавируса, и истакао да на добре односе двеју земаља велики утицај има лично пријатељство српског председника Вучића и кинеског Си Ђинпинга.
 
Иако се суочила са стотинама хиљада оболелих од коронавируса, иако има и других проблема, Кина је нашла простора, времена и могућности да Србију пита шта јој је потребно, нагласио је министар Вулин, истичући да Србија није једина земља која се Кини у овом тренутку обратила за помоћ.
 
- Пишу и друге земље, али је Кина изабрала да баш малој, вољеној Србији, помогне и каже, ви сте земља са којом хоћемо да будемо пријатељи. Кина може да бира ко ће да јој буду пријатељи. Зар мислите да Си Ђинпинг не може да изабере било ког светског лидера, ако већ хоће да буде са неким пријатељ, али је изабрао Александра Вучића – рекао је министар Вулин гостујући јутрос на ТВ Пинк.