Министарство одбране Републике Србије
 
19.03.2020.

Министар Вулин: Војска Србије није изгубила ни делић своје борбене готовости и спремна је да заштити Србе где год да живе




Војска Србије је у пуном борбеном капацитету, способна и спремна да заштити своју државу без обзира на нове активности у ванредном стању - изјавио је министар одбране Александар Вулин гостујући у емисији Ново јутро на ТВ Пинк.
 
- Војска Србије, поред тога што је преузела огромну обавезу, што обезбеђује здравствене центре, 17 мигрантских центара, што је изашла на границу и што поставља карантине, што држи војно здравство, није изгубила ни делић своје борбене готовости и борбених способности. Ми смо сада у стању да заштитимо своју земљу, да заштитимо свој ваздушни простор, да заштитимо читав наш простор и Србе где год да живе, да не би случајно неко помислио да је Војска Србије сада заузета неким другим стварима и да не може да размишља о томе да ли се негде неко обрачунава са Србима или угрожава наш територијални суверенитет – нагласио је министар одбране.
 
Он је истакао да је Војска Србије део овог друштва и постоји да помогне својој земљи без обзира када то треба да уради – некада се земља брани од спољне агресије, некада учествујете у мировним мисијама, а трећа мисија Војске Србије је помоћ цивилним властима кад год је то потребно.
 
- Није Војска преузела власт у држави, већ она ради оно што јој је наредила легална и легитимна власт у овој земљи. Врховни командант Војске Србије рекао је да је наше ангажовање потребно и ми смо се ставили на располагање цивилним органима – нагласио је министар одбране.
 
Војска Србије, додао је, урадила је одговарајућу процену на основу свих параметара и свом врховном команданту доставила свој став да треба увести ванредно стање.
 
- Ми се нисмо припремали ни за какву епидемију, то није посао војске. Али смо се припремали да можемо да испунимо сваку своју сврху кад год нам се нареди и сада се виде резултати тога. Сада мирно можемо да кажемо да су робне резерве пуне, да војска има хране више него икада. Ако треба војска да направи камп за 500 или 1000 људи, она га направи за два дана – нагласио је министар Вулин, додајући да би се обезбедило све што је сада потребно, неко је морао сваки дан да ради као да ће се оваква ситуација десити сутра.
 
Она се десила, додао је министар одбране, и сада је Војска ту да помогне.
 
- И ту се види колико је држава ојачала и колико се држава променила на боље и да су мере које је председник Вучић спроводио дале резултате. У борби са корона вирусом види се да држава функционише и то није случајно и преко ноћи и то говори да смо годинама радили да нам држава буде у стању да чува свој народ – рекао је министар Александар Вулин гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк