Министарство одбране Републике Србије
 
28.02.2020.

Министар Вулин: Србија никада није била више у Републици Српској и Република Српска у Србији




Свечаним пријемом у Скупштини града Београда, којем је присуствовао изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића министар одбране Александар Вулин, обележен је Дан Републике Српске и годишњица проглашења првог Устава Републике Српске.

Пријему су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и бројне друге званице из свих сфера јавног живота.

Обраћајући се присутнима министар Вулин је рекао да окупљање поводом обележавања празника Републике Српске није зато да би се Србија подсетила да Република Српска постоји већ зато да бисмо се виделии, сагледали шта је урађено у години за нама и похвалили једни друге због тога што „Србија никада није била више у Републици Српској и Република Српска у Србији“. Он је истакао и да „Република Српска није настала зато што је то одлучио неки савет амбасадора ни зато што је то била воља политичара ни зато што су велике светске силе хтеле једним споразумом да прекину рат“.

- Република Српска је настала као потреба српског народа да се једном и заувек институционално заштити на просторима на којима живи, од јасеновачког геноцида и његовог понављања. Република Српска је настала из дубоког уверења српског народа да тамо где нема свог судију ни полицајца ни свог посланика ни председника владе, да тамо где нема ни оног ко ће да га крсти ни оног ко ће да га лечи, за њега нема ни правде ни будућности ни истине ни напретка, истакао је изасланик председника и врховног команданта министар Вулин  и додао да Србија брине када се каже да ће Дејтонски споразум бити замењен одлуком или вољом неке силе или политичара. Брине, јер никоме као Србији и српском народу није стало до мира, рекао је министар одбране.

Српски народ, према речима министра Вулина, има свако право да се сакупи и сабере у својој престоници, око своје Србије и председника којем верује.

- Не могу Срби бити једини народ на Балкану који има више политичких ставова и циљева када су у питању темељна опредељења његовог постојања. Само сабрани око своје Србије и свог Београда кад доносимо јединствене одлуке можемо бити сигурни да ћемо трајати и да ћемо се изборити за тако мало колико тражимо – да говоримо својим језиком, пишемо својим писмом, сами бирамо како нам се зове црква, да сами одређујемо где живимо и како живимо, никада не угрожавајући друге. Председник Републике Србије Александар Вучић никада не повуче ни један потез да не помисли на своју Републику Српску и на Србе где год да живе уједињени и окупљени, истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, народ који је „претекао јасеновачке каме и мркоњићке јаме нема право на неслогу и нема право да не мисли као један када је у питању његов опстанак“, као и да „никада више у мучној тишини Србија неће окренути главу ни од једног Србина без обзира где живи“.

- Треба нам мир и не грешим када кажем да је Александар Вучић једини независни политички лидер на Балкану који бескрајно и беспоштедно тражи мир. Отима се, бори се за њега често и на сопствену штету. И не грешим када кажем да је српски народ народ који више од сваког другог народа тражи мир, разумевање, поштовање, али нећу погрешити ни када кажем да Република Србија никада неће одћутати ниједну увреду Републици Српској, нагласио је министар Вулин поручивши да „Ако хоћете успешну Босну и Херцеговину, онда мора бити успешне Републике Српске. Ако хоћете мирну Босну и Херцеговину, онда мора бити мирне Републике Српске. Ако хоћете поштовану Босну и Херцеговину онда морате поштовати и Републику Српску“. 

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик поручио је да руководство Републике Српске успева да очува вредности на којима она почива и поред покушаја узурпирања који трају од њеног оснивања. Према његовим речима Република Српска је доказ слободе Срба у Босни и Херцеговини и њихове жеље да живе у миру.

За Републику Српску важно је да је Србија стабилна, јака и свакога дана све боља и због тога, поручује Додик, погледи Републике Српске упрти су у Србију у коју се, како каже, долази да би се заједнички градила будућност.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић поновила је да је Републици Српској на путу развоја Србија једини прави ослонац и да је Република Српска чврсто опредељена да и даље негује братске и нераскидиве везе са Србијом те додатно јача сарадњу за коју каже да је данас интензивнија него икада.

- Република Српска је гаранција нашег опстанка, али и наше безбедности, развоја и просперитета и зато смо дужни да бранимо наше достојанство и институције, као и надлежности које нам је по Дејтонском споразуму дао устав. Не желимо ништа што је туђе, али нећемо дозволити да нам се одузима оно што је наше - истакла је председница Републике Српске и поручила да Република Српска жели мир, сарадњу и дијалог са свима у Босни и Херцеговини.

У име организатора свечаности госте је поздравио и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а Његово преосвештенство епископ ремезијански господин Стефан пренео је благослов Његове Светости патријарха српског господина Иринеја.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.02.2020
mp4 (534,27 MB)
Обраћање министра Вулина
28.02.2020
mp4 (85,55 MB)
Обраћање Милорада Додика
28.02.2020
mp4 (80,31 MB)
Обраћање Жељке Цвијановић
28.02.2020
mp4 (185,03 MB)
Свечаност