Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2020.

Министар Вулин: Србију сада чува боља и сигурнија војска




Наша противваздухопловна одбрана је мого јача него што је била, а припадници Војске Србије обучени су и већ сада спремни за рад на новим средствима која су набављена и у стању су да од овог тренутка бране наше небо и нашу земљу, поручио је министар одбране Александар Вулин упитан да прокоментарише посланичко питање на данашњој седници Народне скупштине о томе да ли је реално да у наредном периоду Војска Србије још више ојача своју противваздухопловну одбрану.

Нова средства набављена за Војску Србије, попут ПВО система Панцир С1, хеликоптера Х-145, Ми-35, не само да су нова, већ су и најсавременија и најмодернија у својој класи, истиче министар Вулин и подсећа да је ПВО систем НЕВА био набављен 1975. године, а последњи КУБ-ови 1983. године, као и да од тада, па до 2012. године - када је Александар Вучић постао министар одбране, није било набављено ниједно модерно противваздухопловно средство.

До 2012. године, истиче министар Вулин, било је дана када ниједан авион „ловац“ није могао да полети нити је био у стању да чува суверенитет наше земље, јер није било ни гума, ни горива, ни муниције, као и да је било дана када није било довољно хране за војску па је војска била пуштана да иде кући да једе само да се не би трошило и то мало резерви којих је било. Такође,  министар Вулин подсећа да је од 2000. до 2012. набављено само осам ракета за МиГ-ове, а да данас Војска Србије има 14 авиона МиГ-29.

Данас, сваки припадник Војске Србије има по две униформе М-10 и још једну радну М-93, пешадинци имају нову обућу, а за летаче, осим савремених ваздухоплова, набављени су и најбољи комбинезони, наочаре, рукавице, јакне и то баш онакве какве су сами тражили да буду.

Министар Вулин је рекао и да су плате припадника Војске Србије данас знатно веће него у односу на 2008. годину, за коју се говорило да је била најбоља бар што се тиче плата. Све јединице војске и све касарне снабдевене су муницијом, храном и горивом у већем проценту него што је икада био случај, нагласио је министар Вулин.

Баш зато што се Војска Србије опрема и јача, већи су напади на нашу земљу, поручује министар Вулин и додаје само када су Србија и њена војска слабе, само тада нас не нападају и онда смо свима добри. Он додаје да треба да знамо да нас нападају и због тога што је Александар Вучић, врховни командант наше војске, створио бољу војску.

Захваљујући Народној скупштини, која је подржала стратегије којима је регулисана национална одбрана и наши ставови о будућности наше одбране, додао је министар Вулин, први пут смо смогли снаге да кажемо да нећемо бити чланица НАТО пакта нити било ког другог пакта, и да ћемо чувати Србе где год да живе.

- Ми смо имали војску, у којој су од славних, херојских 72. и 63. бригаде, направили батаљоне. Сада имате војску која их је вратила у бригаде, која своје најбоље јача и омогућава им да напредују, да се школују и образују и да добијају више чинове, веће плате и све бољу опрему. Наша војска, по пројекту 1500 и 1500 плус је опремљена најсавременијим ноћним нишанима, најсавременијим стрељачким наоружањем, најбољим униформама које сами правимо на шта смо јако поносни – нагласио је министар Вулин додавши да је прошле године у наоружање Војске Србије уведено 49 нових средстава, што није било ни у доба ЈНА, када је рекорд био увођење осам средстава.

Министар Вулин је најавио да ће на паради поводом Дана Војске бити приказано све најновије што је набављено и уведено у наше наоружање, и захвалио народним посланицима што су својим одлукама и непрекидном подршком допринели управо таквој војсци.

- Ово је војска којом можемо да се поносимо и која је у стању да сачува Србе где год да живе, али и нашу Србију – поручио је министар Вулин.

Министар Вулин је на крају свог обраћања закључио да живимо у једној бољој Србији, модернијој Србији, коју чува једна боља и сигурнија војска у којој су људи врхунске патриоте и професионалци.

- Сада имају врховног команданта и државно руководство које је у стању да им помогне, да их сачува и које је у стању да им врати пољуљану веру када су већ престали да верују да ће их Србија чувати и да ће их Србија разумети – закључио је министар Вулин.