Министарство одбране Републике Србије
 
27.02.2020.

Министар Вулин: Вучић већ осам година чува Србе на Косову и Метохији




- Кажу да када је 1915. године српска војска прегазила Албанију и дошла до мора, да је Никола Пашић рекао “Спаса нам нема, пропасти нећемо” – то вам је управо и рекао председник Вучић. А у Косовској Митровици сам чуо и изреку “Затегни, ал да не пукне”. Пред преговоре нећете рећи ни да ни не, нећете рећи ни шта су вам позиције, нећете рећи где престаје, где почиње, шта ће се све урадити, на шта сте спремни на шта нисте – за то служе преговори, не треба говорити раније о томе - истакао је министар одбране Александар Вулин одговарајући данас на питања посланика на седници Народне скупштине на тему Косова и Метохије.

Према речима министра Вулина, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић рекао је управо тако.

- Да ли се ми правимо да нас не уцењују? Па Резолуција 1244 је уцена. Да није било Резолуције 1244, наставили би бомбардовање - па то је чиста уцена. Чиста уцена је кршење нашег суверенитета, чиста уцена је повлачење наше војске, наше полиције. Али, једноставно живимо у таквом свету, и морамо да се носимо са тим и боримо. Већ осам година ја слушам како смо “издали Косово”, ево овде имате посланика са Косова и Метохије, јужно и северно од Ибра, и они најбоље знају да смо ми пре осам година слушали да смо “признали независност Косова”, да смо “потписали независност Косова” и да је само питање недеља када ће се то десити, када “Косово улази у УН”. Није се десило. Не случајно – нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је рекао да се види разлика и види се зашто се толико бежи од преговора.

- Вучић преговара тако да  Курти бежи од преговора главом без обзира. Ово је први пут да имамо гарнитуру Шиптара у Приштини, која одбија да седне за преговарачки сто. До сада је увек било обрнуто. До сада су увек нама “завртали руке” и говорили да седнемо, а Шиптари раширених руку “само што пре дођите, преговори, биће добро”. Сад они беже од преговора – што значи да се губи нешто. Значи да губе много у преговорима - нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је рекао да се ни једна нова земља није појавила која каже да признаје “Косово”.

- Дакле, видите шта је промена. И то је рекао председник Вучић - да ће стизати и стижу такве неприхватљиве понуде. Стижу већ осам година и он није прихватио ни једну и сваки пут је успео да сачува суверенитет наше земље – истакао је министар Вулин додајући да је председник сваки пут могао да оде и у Косовску Митровицу и у Грачаницу да погледа Србе са Косова и Метохије у очи и да им каже шта је договорио и урадио и да добије њихову подршку.
Већ осам година, нагласио је министар Вулин, чувамо српски суверенитет на простору Косова и Метохије.

- Грчевито се боримо да сачувамо наш суверенитет – нагласио је министар Вулин, подсећајући још једном на речи Николе Пашића “Спаса нам нема, пропасти нећемо” и изреку “Затегни, а да не пукне”.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.02.2020
mp4 (42,42 MB)
Посланичка питања