Министарство одбране Републике Србије
 
25.02.2020.

Обележен Дан Универзитета одбране и Дан Инспектората одбране




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића, присуствовао је данас свечаности поводом Дана Универзитета одбране и Дана Инспектората одбране, одржаној у Дому Гарде на Топчидеру.

Честитајући празник припадницима Универзитета одбране министар Вулин је истакао да та институција, иако је по свом оснивању за историју српског народа млада, у себи окупља институције старе и по 170 година и чува идеју припреме једне војске и народа за одбрану своје земље – која је стара колико и тај народ, његова држава и потреба народа да буде слободан и да се бори за слободу.

- Прошла су времена када смо школовали менаџере одбране. Ми школујемо официре. Прошла су времена када смо припремали официре за време када више неће бити официри. Ми школујемо људе који су читав свој живот посветили војсци и не мисле ни једног дана да је напусте, или замене са било чим другим. Прошла су времена у којима смо размишљали да ли ће наша традиција, наше снага некоме засметати, да ли ће због онога што учимо нашу децу неко упирати прстом, да ли ће нам неко други писати нашу војну историју. Времена размишљања о томе шта ће други мислити заувек су прошла. Ово су времена у којима се говори истина, у којима припремамо своју војску за сврху њеног постојања – одбрану земље и одбрану народа – нагласио је министар Вулин.

Сврха Универзитета одбране и читавог система војног образовања, указује министар Вулин, није у томе да образује и ствара професионалце од којих би могли постати плаћеници који би чинили оно шта им се и где им се нареди, не питајући за сврху, већ је суштина у томе да образује и сачува патриоте, људе који изнад свега воле своју земљу и свој народ, људе који јасно разликују шта је добро и шта је зло.

- Ове године, захваљујући залагању људи на Универзитету одбране, захваљујући универзитетској заједници,  исправљена је велика неправда – 170 година од како пишемо да образујемо официре, да образујемо војна лица, да се бавимо војним наукама, 170 година касније први пут увели смо војне науке, први пут вештина одбране своје земље је проглашена и прихваћена науком – рекао је министар Вулин и додао да се нада да ће у годинама које долазе академска заједница имати и храбрости и разумевања да се при Српској академији наука и уметности оснује одељење посвећено војним наукама.

За Инспекторат одбране министар Вулин је рекао да је важна и велика институција у нашој земљи, која не само да чува традицију онолико дуго колико траје српска војска, већ има и одговоран задатак да нам укаже на то какви смо.

- Говоре нам оно што не волимо да чујемо, свакоме од нас кажу да смо баш онакви какви смо, а ми бисмо волели да говоре о нама како ми мислимо да јесмо. Зато не можете много да их волите, али морате да их цените и поштујете и морате да знате увек и пре него што дођу, да долазе људи којима је изнад свега стало до њихове војске, до људи у тој војсци, којима је стало да истина буде казана, да од ње буде научено и да сви заједно постанемо бољи – рекао је министар Вулин честитајући празник припадницима Инспектората одбране.

Према речима ректора Универзитета одбране генерал-потпуковника др Горана Радовановића, у периоду између два празника све активности те самосталне високошколске установе усмераване су ка стварању професионалног, академски образованог и високо мотивисаног кадра, оспособљеног за извршавање свих задатака и мисија Војске Србије.

- Поносни смо на своје вредности и остварене резултате, који нас обавезују да уложимо још већи напор на плану војног образовања. Даља реформа је наш задатак, јер Универзитет одбране изнад свега мора бити оријентисан на будућност – истакао је генерал Радовановић, додајући да се институција којом руководи труди да развија креативност, самосталност, способност одлучивања, спремност на ризик и оспособљеност за решавање свих задатака које намећу савремени изазови безбедности.

Директор Инспектората одбране генерал-мајор Миле Јелић подсетио је да та институција баштини вредности и традиције бројних инспекцијских органа у систему одбране, који су на простору Србије стварани у претходних 109 година.

- Руковођени професионалношћу изграђеној на искуствима претходних генерација, законима и стручним и савесним радом, обезбеђујући кључне информације доносиоцима одлука о стању припрема за одбрану, оперативним и функционалним способностима команди, јединица и установа, допринели смо стабилности система одбране и унапређењу оперативних способности Војске Србије – поручио је генерал Јелић, додајући да ће припадници Инспектората одбране наставити да буду посвећени свом примарном циљу, извршењу инспекцијских надзора, руководећи се постулатом да је „контрола изнад поверења“, који служи као брана систему од девијација у било ком облику.

На данашњој свечаности плакете Инспектората одбране додељене су министру одбране Александру Вулину и команданту Гарде Војске Србије генерал-мајор Миломиру Тодоровић, а плакете Универзитета одбране примили су командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић у име Команде Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, проф. др Милан Кулић у име Универзитету у Источном Сарајеву и претходни ректор Универзитета одбране генерал-мајор Младен Вуруна.

Свима који су у претходној години стекли звање доктора наука на Универзитету одбране, на свечаности су уручене дипломе, а министар Вулин наградио је десеторо припадника Универзитета одбране и Инспектората одбране седмодневним боравком у објектима за одмор Министарства одране и Војске Србије.

У програму свечаности, којој су присуствовали бројни гости из Министарства одбране и Војске Србије, наступили су Мештовити хор Министарства одбране и Војске Србије и Уметнички ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички", а диригент је била Катарина Божић.

Универзитет одбране, основан 24. фебруара 2011. године, је самостална високошколска установа која обавља делатност високог образовања кроз академске студије првог, другог и трећег степена из више научних области у оквиру образовно-научних поља друштвено-хуманистичких, техничко-технолошких и медицинских наука.

Инспекторат одбране наставља традицију инспекцијских органа установљених у Краљевини Србији. Ова установа обележава свој дан у знак сећања на 1911. годину кад је Указом краља Петра Првог Карађорђевића формирана Главна инспекција целокупне војске.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.02.2020
mp4 (409,18 MB)
Обраћање министра Вулина
25.02.2020
mp4 (76,64 MB)
Обраћање генерал-потпуковника др Горана Радовановића
25.02.2020
mp4 (92,48 MB)
Обраћање генерал-мајора Милета Јелића
25.02.2020
mp4 (167,84 MB)
Свечаност