Министарство одбране Републике Србије
 
23.02.2020.

Конкурс за упис у војне школе отворен до 15. марта



Конкурси за пријем кандидата у Војну академију, Медицински факултет Војномедицинске академије, Војну гимназију и Средњу стручну војну школу отворени су до 15. марта ове године.
 
Начелник Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић посетио је кадете друге године 143. класе Војне академије на обуци у зимским условима, која се изводи на 51. скијашком полигону „Копаоник“ и том приликом изјавио да је задовољан досадашњим одзивом за упис у војне школе.
 
-  На Копаонику, у центру за обуку у зимским условима, са кадетима друге године спроводимо обуку у тактичким радњама у зимским условима. После вишегодишње паузе иновирали смо садржаје за биатлон и за нордијско трчање, а следеће године додатно ћемо иновирати садржаје за обуку са турно скијама. Желимо да обуку учинимо што реалистичнијом стварном извођењу дејстава у зимским условима и да је учинимо атрактивном за наше кадете, с обзиром на то да је то њихово ексклузивно право, као и да овакву врсту обуке не могу да добију ни на једном другом месту - истакао је генерал Зрнић.
 
Начелник Војне академије подсећа да ће Војна академија ове године уписати 177 кадета из цивилства и поручује да је то школа за одабране и за све оне којима су част, знање и Србија међу високо рангираним приоритетима.
 
Медицински факултет Војномедицинске академије уписаће 25 кадета на студије медицине, Војна гимназија уписаће 105 дечака и девојчица у први разред, 15 ученика у други разред и 10 ученика у трећи разред. У Средњој стручној војној школи извршиће се пријем 50 ученика оба пола из грађанства.
 
Основни разлози за традиционално велико интересовање младих за упис у војне школе је врхунско образовање и одлични услови школовања, бесплатан смештај и исхрана у интернатима, целокупна наставна литература и коришћење савремених капацитета за ваннаставне активности.
 
Сви кадети и ученици имају могућност учешћа у бројним научним, културним и спортским секцијама и такмичењима, коришћење најсавременијих спортских капацитета (стрељане, атлетске дворане, затвореног базена, теретане, фитнес центра, терена за фудбал, кошарку и одбојку, сале за гимнастику и борилачке спортове) и бројних других погодности које обезбеђују војне школе.
 
По завршетку војних школа полазници добијају сигуран посао у окружењу које омогућава успешан професионални развој и стално стручно и каријерно усавршавање.
 
У акцији „Отворена врата“, ученици и родитељи могу посетити војне школе сваке суботе током трајања конкурса од 11 до 13 часова. У разговору са наставницима, кадетима и ученицима добиће све потребне информације, а биће у прилици да обиђу смештајни простор, учионице и кабинете где се одвија настава.
 
О условима конкурса за пријем у војне школе заинтересовани се могу информисати у магазину "Одбрана" и на веб сајтовима војних школа и Министарства одбране.
 
Линк: http://www.mod.gov.rs/cir/13584/konkursi-za-upis-u-vojne-skole-13584

 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.02.2020
mp4 (89,87 MB)
Изјава генерала Зрнића
22.02.2020
mp4 (109,79 MB)
Обука у скијању
23.02.2020
mp4 (30,11 MB)
Обука у гађању