Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2020.

Министар Вулин на обуци кадета Војне академије у зимским условима: После 20 година нова опрема и обука у нордијском скијању



- Војнички позив је веома тежак, изазован и захтева припрему за бројне активности, за све временске услове и све географске просторе, али је и занимљив и узбудљив - рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка кадета Војне академије, који на 51. скијашком полигону „Копаоник“ изводе обуку у зимским условима.

Министар Вулин је истакао да су кадети Војне академије после дуго година први пут опремљени новом опремом, једнообразним униформама и да је после 20 година програмом обуке обухваћено и нордијско скијање.

- Кадети Војне академије имају прилику да уче оно што њихови вршњаци не могу. После 20 година вратили смо и обуку у нордијском скијању, баш ону војничку дисциплину која заиста има свако војничко оправдање и која би се у условима сукоба и те како користила - поручио је министар Вулин и додао да кадети после дуго времена могу да кажу да је живот и рад на Војној академији бољи и да ће свако ко веже своју судбину за војску моћи да се припрема и научи све што је потребно за извршење задатака.

Командант логорског простора капетан фрегате Срђан Миљковић рекао је да се двонедељна обука у зимским условима кадета друге године 143. класе Војне академије реализује по програму четири наставна предмета и да све протиче према плану.

- На обуци је 111 кадета Војне академије. На зимском логоровању по програму реализују се четири предмета: топографија, тактичка обука, обука наоружања са наставом гађања и физичко где спадају алпски и нордијски програм - објашњава капетан фрегате Миљковић.

Према речима кадета Адриане Марковић, која похађа другу годину Војне академије на смеру логистика, обука у зимским условима значи сваком припаднику Војске поготово због задатака који их очекују у будућности.

- Један од сегмената обуке који смо данас приказали је кретање на нордијским скијама. Кретање на тим скијама је много теже него на алпским скијама, али уз помоћ инструктора успели смо да савладамо обуку - истакла је кадеткиња Марковић.

Кадет Виктор Теодосић, који је друга година на модулу војно ваздухопловство, данас је учествовао у приказу патролног кретања са наставом гађања.

- На обуци смо проверавали и инжињерију, односно израду заклона попут бивака и иглоа. Такође смо увежбавали и топографију, односно реализовали смо маршеве у дневним и у ноћним условима, по непознатом терену и у зимским условима - наглашава Теодосић.

Кадете Војне академије на зимској обуци обишли су данас и ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник Горан Радовановић, командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић и начелик Војне академије генерал-мајор Бојан Зрнић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.02.2020
mp4 (118,62 MB)
Изјава министра Вулина
22.02.2020
mp4 (45,1 MB)
Изјава капетана фрегате Срђана Миљковића
22.02.2020
mp4 (17,25 MB)
Изјава кадета Адриане Марковић
22.02.2020
mp4 (58,06 MB)
Изјава кадета Виктора Теодосића
22.02.2020
mp4 (96,57 MB)
Обилазак