Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2020.

Министар Вулин: Белорусија је важан савезник Србије не само у војном, већ и у економском и политичком смислу




Министар одбране Републике Србије Александар Вулин са члановима делегације Министарства одбране и Војске Србије, у оквиру званичне посете Републици Белорусији, присуствовао је вечерас свечаној академији поводом Дана заштитника отаџбине и Оружаних снага Белорусије, у Дворцу Републике у Минску.

Свечаности су присуствовали помоћник председника Републике Белорусије за безбедност Виктор Лукашенко, државни секретар Савета за безбедност Републике Белорусије генерал-потпуковник Андреј Равков, министар одбране генерал-мајор Виктор Хренин и бројни гости из Министарства одбране и Оружаних снага Републике Белорусије и друштвеног, привредног и културног живота те земље.

Дан заштитника отаџбине посвећен је формирању Црвене армије 23. фебруара 1918. године. Први пут празник је обележен 1922. године као Дан Црвене армије и морнарице. У част празника на свечаној академији изведен је богат културно-уметнички програм посвећен свим браниоцима отаџбине и слави и победама војске Белорусије током њених 102 године постојања.

На крају дводневне званичне посете Републици Белорусији, министар Вулин је истакао да је Белорусија пријатељска земља и да она то показује на сваком месту.

- Не само у билатералним односима са нама, већ и на свим међународним форумима где чврсто држи нашу позицију, увек гласа са нама и за нас, увек је принципијелно против лажне државе "Косово" где год да се они појаве. Заиста можемо да будемо захвални председнику Лукашенку и белоруској влади на понашању и начину како се опходе према Србији. Белорусија је важан савезник, не само у војном, већ и у економском и политичком смислу. Сарадња између наших народа и нашег руководства ће се само наставити. Ја сам, наравно, веома задовољан посетом. Лепо је бити међу пријатељима – изјавио је министар Вулин на крају посете Републици Белорусији. 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2020
mp4 (55,17 MB)
Свечана академија