Министарство одбране Републике Србије
 
17.02.2020.

Министру Шојгуу уручен почасни докторат Универзитета одбране



У Дому Гарде на Топчидеру данас је одржана свечаност поводом доделе почасног доктората Универзитета одбране у Београду министру одбране Руске Федерације генералу армије Сергеју Шојгуу. 

Почасни докторат министру Шојгуу уручио је ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник доцент др Горан Радовановић, у присуству министра одбране Александара Вулина, начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића и бројних гостију. 

Обраћајући се окупљенима у Дому Гарде након уручења почасног доктората, министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу најпре је честитао Дан државности грађанима Србије и пожелео срећу, благостање и успехе у име мира и просперитета Србије. Он је затим истакао да је за њега велика част да буде почасни доктор једне од најчувенијих високошколских установа Републике Србије.

Данашња церемонија, како је истакао министар Шојгу, наглашава висок ниво партнерства између Србије и Русије у сфери одбране. Сваке године у порасту је број билатералних активности министарстава одбране. Он је подсетио да се сваке године одржавају заједничке вежбе, различитих врста и родова војске. Он је истакао да је побољшана сарадња и када је реч о обуци. Развој војне сарадње, како је додао, доприноси давнашњим дубинским везама и духовној блискости два народа.

Како је истакао министар Шојгу, током векова, раме уз раме, ми смо ратовали против заједничког непријатеља. Заједно смо ратовали за ослобођење Балкана и бранили независност у 20. веку. Русија је подржавала Србију и током НАТО бомбардовања 1999. године, нагласио је министар Шојгу и подсетио на јуначки скок руских десантника у Приштини за успостављање контроле над аеродромом Слатина.

Агресија НАТО довела је до једностраног проглашења независности тзв „Косова“, подсетио је руски министар одбране, али и до тешких последица и жртава међу цивилним становништвом и рушења инфраструктуре.

Данас Србија гради нови живот, уз руководство земље која у доста компликованим условима води самосталну спољну политику и на страни је Русије у борби против искривљавања историје. Министар Шојгу је подсетио да се ове године обележава 75 година од завршетка најкрвавијег рата у људској историји. Заједничка борба против следбеника Хитлера постала је значајна етапа у односима између наших земаља, па је посебно важно, како је нагласио министар Шојгу, да на Паради победе 9. маја, руски и српски војници марширају заједно Црвеним тргом у једном строју.

Министар Шојгу је, на крају обраћања,  захвалио на високој оцени његовог труда и на додели почасног доктората Универзитета одбране, додајући да ће и даље радити све у циљу јачања пријатељских веза између народа и војски Русије и Србије.

Након свечаног уручења почасног доктората генералу Шојгуу, министар одбране Републике Србије Александар Вулин истакао је да се вредност једне награде мери по томе ко вам је даје и по вредности онога ко је прима.

- Данас, господине министре и друже генерале, учинили смо вам част. Ви сте постали доктор институције која у свом саставу има Војну академију која 170 година обучава српске официре како да бране своју земљу. Сељачки синови су у овој Академији, овој школи, научили да постану генерали, војводе, победници из Првог и Другог светског рата, борећи се за право да опстане њихов српски народ у грађанском рату на простору бивше СФРЈ. Овде, на овом месту, у овој школи, научили су и обучили су се борци, јунаци, славни генерали, који су дали одсудни отпор НАТО агресији, чувајући нашу земљу и наше право да постојимо. Баш овде, у овој високој институцији, научили су да се од непријатеља, ма колико био велик и моћан, не бежи и не уклања, и да се увек и по сваку цену остане доследан успомене на славне претке – нагласио је министар Вулин.

Министар Вулин је подсетио да су ту српски синови учени како да постану војници, али да су их мајке училе, самим рођењем, да је слобода изнад свега и да за њу вреди живети и да се за њу вреди родити, да због ње вреди и умрети.

- Учинили сте нам велику част, господине министре, што се међу наше, међу докторе наука ове високе институције, уписује министар одбране Руске Федерације, генерал армије, херој Руске Федерације. Учинили сте нам част што можемо да вас зовемо својим, и што наши кадети једног дана могу да говоре о вама као о неком од кога су учили и од кога се има шта и колико научити.

- Учинили сте нам част, јер уз врховног команданта оружаних снага Руске Федерације председника Путина, ви сте од једне деморалисане готово прежаљене армије, која готово једва да је била у стању да сачува своју територију, направили војску која је без премца у свету, војску која је у стању да сачува свој народ, где год да је, војску која је у стању да сачува мир. Мир у коме живи Руска Федерација, није никаква последица одлуке или милости непријатеља, мир у коме живите је последица снажне и моћне војске, способне да сачува мир. Нема мира без војске која је у стању да мир сачува, да га оснажи – нагласио је министар Вулин додајући да су оружане снаге Руске Федерације данас снажна војска која води рачуна о сваком свом припаднику и која на свакој тачки кугле земаљске може да делује и заштити и одбрани пријатеља и савезника.

Све што сте урадили, рекао је министар Вулин обраћајући се генералу Шојгуу, чини вас више него достојним тог високог признања.

- Господине генерале, када вам Срби кажу да знате све о војсци, да знате све о ратовању, онда будите сигурни да су у праву. Мало је народа у свету који за себе могу да кажу да су толико пута били у ратовима, и толико пута и мимо сваке наде победили. Када ми кажемо да смо поносни на сваки ваш успех, и да га доживљамао као свој, онда знајте да говоримо истину. Баш као што и сваку вашу рану и рану вашег народа доживљавамо као своју муку и као свој бол. Добро сте дошли у редове наше Академије и Универзитета и увек сте добродошли у свако место где има Срба. Немојте никада заборавити да ми Срби добро знамо ону велику истину да “у политици међу великим силама нема пријатеља, већ има само интереса”, и то је истина за свакога осим за онога ко је упознао нашег друга и брата министра одбране Сергеја Шојгуа – нагласио је министар Вулин.

Образлажући одлуку те високошколске установе, ректор Универзитета одбране генерал Радовановић истакао је да имајући у виду да је министар одбране Руске Федерације генерал армије Сергеј Шојгу подршком у области војног образовања пружио изузетан допринос развоју војног школства Републике Србије, на иницијативу министра одбране Републике Србије Александра Вулина и његов предлог као ректора Универзитета одбране, сходно Правилнику, Сенат Универзитета одбране, у својству највишег стручног органа те установе, донео је одлуку да генералу армије Сергеју Кужугетовичу Шојгу додели признање почасног доктората Универзитета одбране у Београду.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.02.2020
mp4 (74,18 MB)
Обраћање генерала Радовановића
17.02.2020
mp4 (276,77 MB)
Обраћање министра одбране Руске Федерације Сергеја Шојгуа
17.02.2020
mp4 (501,75 MB)
Обраћање министра Вулина
17.02.2020
mp4 (205,04 MB)
Додела почасног доктората