Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2020.

Министар Вулин: Модернизацијом јачамо род артиљерије




- Ово је година Копнене војске и ово је година модернизације и опремања Копнене војске. Род артиљерије је у свакој војсци један од најважнијих њених делова, ударна песница сваке војске. Артиљерија се модернизује, напредује и као што видите, наши системи веза, наш систем осматрања, наш систем извиђања и наш систем дејствовања моћи ће да се мери са најсавременијим армијама на свету – истакао је министар одбране Александар Вулин, који је данас обишао припаднике Мешовите артиљеријске бригаде који се обучавају на новоусвојеним средствима наоружања и војне опреме.
 
Захваљујући томе што имамо домаћу памет и домаће знање, додао је министар одбране, ми смо у стању да модернизујемо то што већ имамо и да то подигнемо на светски ниво, да можемо да се меримо са било којом војском, а да то не плаћамо десетинама и стотинама милиона евра.
 
- Оно што имамо, модернизујемо, прилагођавамо и у стању смо да се меримо са сваком другом војском. Када имате домаћу памет и када имате домаће знање, за далеко мање новца можете да будете опремљени као много богатије и много веће армије. Војска Србије се модернизује, опрема и напредује и Војска Србије сваког дана, без и једног јединог дана изузетка, негде се обучава, припрема и ради – поручио је министар Вулин.
 
Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић указао је да у складу са плановима развоја способности војске, модернизација система ватрене подршке је један од приоритета и у том смислу су најбитнији резултати постигнути у претходном периоду.
 
- Конкретно од оних 49 система који су уведени у наоружање војске прошле године, највећи део се тицао баш артиљерије. Један од кључних подсистема који је требало значајно да унапреди артиљерију, да олакша и убрза њен рад је међу средствима која су данас приказана и једна од његових главних карактеристика је што је то универзалан систем којим ће бити модернизована практично сва оруђа наше артиљерије – истакао је помоћник министра Милорадовић.
 
Он је најавио да се током ове године планира завршетак напора на развоју нових артиљеријских система, а реч је о једном новом средству и једном новом оруђу, као и о неколико типова муниције повећаног домета и ефикасности, чиме би се тај процес завршио.
 
- Као што се могло и видети, Мешовита артиљеријска бригада већ је примила део тих средстава, обучава се на њима и улази се са уговорима који су потписани крајем прошле године у серијску модернизацију и масовније опремање наших артиљеријских система. Тренд је иначе у свету и артиљерија за подршку се враћа на сцену код главних светских сила. Mного се очекује у смислу побољшања укупне способности Копнене војске од система артиљерије – нагласио је помоћник министра Милорадовић, додајући да са досадашњим достигнућима из домена артиљерије ми можемо рећи да држимо корак са знатно технолошки напреднијим и богатијим земљама од наше.
 
Како је истакао потпуковник Дејан Цаковић, руководилац обуке за припаднике мешовите артиљеријске бригаде, Војнотехнички институт је током прошле године завршио развој артиљеријских средстава која су данас приказана.
 
- Та средства су усвојена у наоружање и војну опрему и сврха ове обуке је да се припадници Мешовите артиљеријске бригаде оспособе за рад на тим системима, свако из свог домена. Командири батерија су се обучавали за рад на командном извиђачком возилу артиљеријске батерије, рачуначи су се обучавали за рад на Универзалној покретној рачуначкој станици, командири оруђа су се обучавали за рад целе посаде на дигитализованом “Огњу”. Суштина целе обуке је да они могу самостално да изврше све захтеване задатке – нагласио је потпуковник Цаковић.
 
Потпоручник Немања Прибичевић из  Мештовите артиљеријске бригаде, истакао је да је обука реализована успешно и да су припадници те бригаде спремни за рад на средствима која су недавно примљена у Војску Србије.
 
- Обука је реализована са припадницима Војнотехничког института. Ми смо се обучили за рад на овим системима, овладали смо и радом на софтверу – нагласио је потпоручник Прибичевић и додао да су спремни да знање које су стекли током обуке пренесу осталим припадницима у бригади.
 
Током обиласка, министру Вулину представљени су циљеви обуке, средства која се користе у ланцу управљања артиљеријском ватром, као и сам процес обуке.
 
Обиласку су присуствовали и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за планирање и развој Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић и командант Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Новица Петровић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.02.2020
mp4 (77,6 MB)
Изјава министра Вулина
14.02.2020
mp4 (147,46 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
14.02.2020
mp4 (66,06 MB)
Изјава потпуковника Дејана Цаковића
14.02.2020
mp4 (27,95 MB)
Изјава потпоручника Немање Прибичевића
14.02.2020
mp4 (113,76 MB)
Обилазак