Министарство одбране Републике Србије
 
28.01.2020.

Министар Вулин руководио састанком Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова




Министар одбране и шеф Радне групе за миграције Александар Вулин руководио је данас састанком Радне групе за решавање проблема мешовитих миграционих токова, а састанку је присуствовао и комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић.

На састанку је усвојен План реаговања у случају повећаног прилива миграната за 2020. годину, изложен је и усвојен Извештај о миграционим токовима за претходну годину, усвојене су и информације о специјалној мери број 6, као будућем начину финансирања, као и Извештај о MADAD 2 пројекту финансирања свих активности у вези са миграцијама од стране међународне заједнице.

Министар Вулин је на састанку истакао да је Република Србија једна од ретких земаља у Европи и уопште на мигрантској рути која се све време кризе трудила да овај проблем решава у оквиру државног система и кроз државне институције. Он је подсетио да смо и током мигрантске кризе, 2015. и 2016. године, али и пре и после тога, успели да све што је било потребно завршимо без већих инцидената и без безбедносних и здравствених изазова по наше грађане и локалну заједницу.

Министар Вулин је истакао и да наш начин живота није био, нити ће бити угрожен и нагласио да је Република Србија показала да је организована и да има вођство које је у стању да решава проблеме.

На данашњем састанку је још једном констатовано да Србија адекватно одговара свим изазовима мигрантске кризе дуже од седам година, али и да је неопходна далеко већа сарадња у оквиру региона, како би се тај проблем стратешки и дугорочно решио. Република Србија, наглашено је, са пажњом ће пратити дешавања када је реч о мигрантима и мигрантској кризи, јер је ситуација знатно сложенија у протеклом периоду.

Наглашено је, такође, да је потребан и значајнији приступ целокупног региона фондовима за решавање мигрантске кризе, и да је неопходно системски решити систем финансирања свих акција у вези са приступом решавању мигрантске кризе.

У оквиру састанака су, такође, усвојене информације о будућем начину финансирања када је реч о Републици Србији, а као закључак радне групе наложено је и да се започне са активностима на обезбеђивању плана активности и могућности трајног решења за решавање изазова мигрантске кризе када је реч о Републици Србији. 

Данашњем састанку присуствовали су представници Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, Министарства унутрашњих послова, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства одбране и Црвеног крста Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.01.2020
mp4 (43,3 MB)
Састанак