Министарство одбране Републике Србије
 
27.01.2020.

Обележен Међународни дан сећања на жртве Холокауста



Делегација Министарства одбране и Војске Србије присуствовала је данас државној церемонији одавања почасти поводом Међународног дана сећања на жртве Холокауста – 27. јануара, код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Државну церемонију предводио је изасланик председника Републике Србије Александра Вучића министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић, а венце су положили и представници Владе Србије и Народне Скупштине Републике Србије, представници Града Београда, чланови дипломатског кора, некадашњи заточеници логора, потомци жртава, представници Савеза јеврејских општина Србије, представници Националног савета Ромске Националне мањине, удружења и грађани.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Резолуција апелује на све чланице Уједињених нација да поштују сећање на жртве Холокауста и охрабрује развој образовних програма о историји Холокауста, с циљем да се покаже одлучност да се помогне у спречавању геноцида у будућности.

Други светски рат однео је више милиона недужних жртава. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек, Јасеновац, Старо сајмиште, Јајинци, логор “Црвени Крст” у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.