Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2020.

Изашао је нови број „ОДБРАНЕ”




Јануарски број магазина „Одбрана” по садржају је својеврсна рекапитулација рада система одбране у 2019. години.

Подсећамо на читав низ активности и значајних сусрета председника Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина са високим представницима партнерских држава и војски.

У Фокусу је приказ нових хеликоптера којима је опремљена Војска Србије: Ми-35, Х-145 М и Ми-17. О значају тог корака у опремању Војске Србије у Уводнику пише пуковник проф. др Славиша Влачић, начелник Катедре војног ваздухопловства ВА. Он истиче да није реч само о обнављању ваздухопловне технике, нити о парцијалном решењу проблема, већ о једном целовитијем приступу, који се издваја у односу на поједине процесе опремања ваздухопловстава у окружењу.
 
Разговор с поводом посвећен је доношењу два најзначајнија документа – Стратегије националне безбедности и Стратегије одбране. Које новине оне доносе – питање је које смо поставили Милану Ранковићу, вршиоцу дужности помоћника министра за политику одбране. Он је нагласио да је војна неутралност, која није била обухваћена претходним стратегијама, сада утврђена као посебан одбрамбени интерес Републике Србије. Такође, у новој стратегији детаљније је разрађен стратегијски концепт одбране заснован на моделу тоталне одбране.
Рубрика Стајна тачка доноси текст о формирању 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригада. О враћању тих славних јединица говоре и њихови бивши команданти. 
 
Рубрику Систем отвара тема о добровољном служењу војног рока – Други центар за обуку КзО. Разлози за добровољно служење војног рока су различити, од патриотских и моралних, преко традиционалних, до већих могућности за запослење, али се сви војници децембарске класе, који су се у Ваљеву први пут срели с војничким вештинама, слажу у једном – војничка обука је посебан изазов.
 
Доносимо и текст о буџету Министарства одбране за 2020. годину. Начелник Управе за буџет пуковник Милан Милуновић истиче да је фокус на животном стандарду, опремању и изградњи. Уложени су напори да се и у овој години обезбеди наставак тренда стварања снажније, модерније и задовољније војске.
 
Екипа „Одбране” запутила се на Поседнут објекат „Шевадске ливаде” надомак Прешева, где су ангажоване тенковске, механизоване и пешадијске јединице из састава 4. бригаде Копнене војске. Оне 24 часа 365 дана у години обезбеђују административну линију са Аутономном Покрајном Косово и Метохија.
 
У рубрици Техника објављујемо текст о Међународном сајму наоружања и војне опреме „Expodefensa 2019”, који је одржан у Боготи. Наш сарадник Владе Радуловић боравио је почетком децембра у Колумбији и фотографијом и речју пренео нам је атмосферу која је владала на сајму, али и у главном граду током сајамских дана. „Expodefensa 2019”, према званичном саопштењу организатора, имала је више од 13.000 посетилаца, а своје производе, услуге и постојећа унапређена концептуална решења, као и прототипове, представио је 251 излагач из 26 земаља света.
 
На питање куда иде овај свет и који је могући сценарио за 2020. годину пише Слободан Рељић у рубрици Глобално – коментар.
 
Ексклузивно доносимо интервју са пуковником Жаком Огаром. Он потиче из војничке породице и од оца је слушао о традицији француско-српског пријатељства. Зато је српским официрима са којима је преговарао о уласку француских трупа на Косово и Метохију рекао: „Не долазим као непријатељ, већ као војник који обавља своју дужност”. То је и чинио – и спасао многе српске животе.
 
У рубрици Глобално о грчкој армији пише др Александар Животић, професор Филозофског факултета у Београду. Он истиче да Грчку од већине старих чланица НАТО-а разликује постојање опште војне обавезе и попуна њених војних снага професионалним војним лицима, добровољцима и мушком популацијом на одслужењу деветомесечног редовног војног рока. Посебно треба истаћи да је Грчка одбила да учествује у агресији НАТО-а на тадашњу Савезну Републику Југославију.
 
Доносимо и више занимљивих текстова у рубрици Култура. У овом броју можете прочитати о изложби „Србија у Великом рату, 1914–1918”, коју су у Културном центру Србије у Паризу заједнички организовали Историјски архив Пожаревац, Војни архив и Војни музеj Министарства одбране Републике Србије. Атрактивна изложбена поставка, која је привукла значајну пажњу француске јавности, документаристички и утемељено приказала је истину о ратним дешавањима, страдању и величанственој победи Србије и савезница у Првом  светском рату, с посебним освртом на ратно пријатељство српске и француске војске.
 
Историчар уметности Дејан Ђорић аутор је текста о Уметничкој збирци Дома Војске Србије, од којих многа имају статус националног културног добра, а збирка је у целини међу највреднијим не само у Србији већ на простору некадашње Југославије. Тој збирци посвећена је и обимна монографија коју је недавно објавио Медија центар „Одбрана”.
 
Како се Божић прослављао у војсци Кнежевине Србије, затим Краљевине Србије и Краљевине Југославије, а како се прославља данас, сазнајте у рубрици Традиција. 
 
Специјални прилог јануарског броја „Одбране” доноси најзначајније резултате рада Министарства одбране и Војске Србије у 2019. години.

САДРЖАЈ:
 
УВОДНИК
Набавка нових хеликоптера
НАЈЗНАЧАЈНИЈИ КОРАК У ОПРЕМАЊУ ВОЈСКЕ................................................... 3

 
У ФОКУСУ
Динамичне активности на међународном плану
ПОСВЕЋЕНОСТ САРАДЊИ....................................................................................... 4
 
Војска Србије опремљена новим хеликоптерима
ЧУВАРИ НАШЕ ЗЕМЉЕ И НЕБА................................................................................ 8
 
РАЗГОВОР С ПОВОДОМ
О Стратегији националне безбедности и Стратегији одбране са в. д. Помоћника министра за политику одбране Миланом Ранковићем
ВОЈНА НЕУТРАЛНОСТ ПОСЕБАН ОДБРАМБЕНИ ИНТЕРЕС................................ 10

 
СТАЈНА ТАЧКА
Поново бригаде – 63. падобранска и 72. за специјалне операције
УСПРАВЉАЊЕ НАЈБОЉИХ..................................................................................... 14
 
СИСТЕМ
Добровољно служење војног рока – Други центар за обуку КзО
ПРОВЕРА МОГУЋНОСТИ И ВОЉЕ.......................................................................... 20
 
Буџет Министарства одбране за 2020. годину
ФОКУС НА ЖИВОТНОМ СТАНДАРДУ, ОПРЕМАЊУ И ИЗГРАДЊИ...................... 25
 
Копнена зона безбедности – Поседнути објекат „Шевадске ливаде”
МИР СЕ ЧУВА ОРУЖЈЕМ И СРЦЕМ....................................................................... 28

 
ТЕХНИКА
Сајам НВО у Боготи „Expodefensa 2019”
ТРЖИШТЕ СА ВЕЛИКИМ ПОТЕНЦИЈАЛОМ.......................................................... 34
 
ГЛОБАЛНО
Коментар – 2020 – могући сценарио
КУДА ИДЕ ОВАЈ СВЕТ.............................................................................................. 39

 
ИНТЕРВЈУ – Пуковник ЖАК ОГАР
ЈА САМ ПРОИЗВОД ИСТОРИЈЕ СВОГ ЖИВОТА................................................... 41

 
Погледи – Грчка армија
ЈУЖНИ СТУБ НАТО-а................................................................................................. 48
 
КУЛТУРА
Изложба „Србија у Великом рату, 1914–1918” у Паризу обележила годину за нама
БРАНА РЕВИЗИЈИ ИСТОРИЈЕ................................................................................. 52
 
АКАДЕМЦИ, ВОЉНО................................................................................................ 55
 
Концерт Уметничког ансамбла МО
„ЗИМСКИ ИНТЕРМЕЦО”.......................................................................................... 55
 
Уметничка збирка Дома Војске Србије
ЛИКОВНОСТ ЉУДСКИХ ВРЕДНОСТИ................................................................... 56
 
ТРАДИЦИЈА
Прослава Божића у Војсци
У ДУХУ ЗАЈЕДНИШТВА........................................................................................... 59
 
ОГЛАСИ
Сервисне информације, конкурси............................................................................ 62
 
СПЕЦИЈАЛНИ ПРИЛОГ – 207
Министарство одбране и Војска Србије у 2019.
ГОДИНА ВЕЛИКИХ УЛАГАЊА И ЗНАЧАЈНИХ РЕЗУЛТАТА