Министарство одбране Републике Србије
 
09.01.2020.

Република Српска одликовала министра Вулина Орденом заставе са златним вијенцем




Поводом 9. јануара Дана Републике Српске, председница Републике Српске Жељка Цвијановић доделила је министру одбране Републике Србије Александру Вулину Орден заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске.
Министар Вулин, захваљујући на додељеном Ордену, истакао је да признање које је данас добио није признање само њему лично, већ признање Србији коју води Александар Вучић, која не оклева да својој Републици Српској помогне увек и на сваком месту.

- И зато, не без разлога, када председник свих Срба Александар Вучић каже да се никада више неће поновити ни “Олуја”, ни Јасеновац, ни Јадовно, ни “мартовски погром”, онда га добро слушајте и добро разумите, говори вам оно што мисли читав српски народ, што мисли српска држава. То говоре сви Срби уједињени у тврдоглавој решености да опстану, да остану, да буду јачи, сигурнији и да сами одлучују како ће им се деца звати, којим језиком ће говорити, којим писмом ће писати и како ће се у својој Српској православној цркви венчавати, крстити, радовати – истакао је мнистар Вулин.

Истичући да су се и Србија и Република Српска промениле на боље, министар Вулин је рекао да „ми Срби можемо да будемо поражени само када поразимо сами себе. Републику Српску су створили Срби и могу је изгубити само Срби расправама и неслогом, служењем странцима и туђинима, веровањем да власт, добро, поштовање станује међу онима који не говоре твој језик. Само Срби могу да изгубе Републику Српску и зато знам да је никада и нипошто неће изгубити“,нагласио је министар Вулин.

Поновио је да Република Српска можда нема своју војску, али српски народ има своју војску.

- О Републици Српској има ко да брине и да је чува, да уложи у њену фабрику, да помогне њену Владу, да помогне Србима где год да живе. Република Српска има своју Србију и Србија има своју Републику Српску. Србија поштује Босну и Херцеговину, поштује Дејтонски споразум и гарантује за њега, али Србија изнад свега воли своју Републику Српску – поручио је министар Вулин.
Република Српска, како је додао, није настала вољом странаца и није настала никавим политичким договором, већ је настала потребом српског народа да се сачува од јасеновачког геноцида који је претио да се понови.

Према његовим речима, нигде се Република Српска не воли и њоме се не поноси колико тамо где је Србима тешко и где Срби пате.

- Зато знамо колико се данас Срби на Косову и Метохији радују својој Републици Српској и избореном праву српског народа да сам одлучује о себи, својој будућности и својој деци. Зато знамо колико се Срби у Црној Гори радују својој Републици Српској, када се као једини народ у Европи боре за своје право да се моле у истој цркви где им се молио и отац и деда и прадеда, да се моле у истој цркви, у Српској православној цркви, а не да је региструју у полицијским станицама као да је настала јуче, као да је некаква невладина организација – нагласио је министар Вулин.

Како је истакао министар одбране, нико се више не поноси Републиком Српском него њена Србија, Србија која је под вођством Александра Вучића одлучила да Републику Српску стави у своја највиша документа.

- Никада се до сада у Стратегији одбране, у наше законе, у реч наше Скупштине и председника није чешће и више стављала Република Српска и сви Срби где год да живе, као наш врховни приоритет, као нешто што је непроменљиво, сигурно, недељиво. У политици све може да се промени, али одлучност Србије да чува Србе где год да живе и Републику Српску сачувају и унапреде, не може се променити никада и нигде. Све што немају Срби ван Србије, све што нема Република Српска, има њена Србија - поручио је министар Вулин.

Министар Вулин присуствовао је и свечаном дефилеу на Тргу Крајине, као и Свечаној академији поводом Дана Републике Српске у бањалучкој Спортској дворани "Борик".
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.01.2020
mp4 (205,06 MB)
Обраћање министра Вулина
09.01.2020
mp4 (56,47 MB)
Уручење ордена
09.01.2020
mp4 (167,31 MB)
Свечани дефиле
09.01.2020
mp4 (79,26 MB)
Свечана академија