Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2019.

Министар Вулин: Вучић никада не бежи од замерања




"Не могу да прихватим да Александар Вучић бежи од замерања било коме па ни западу", рекао је министар одбране Александар Вулин у Народној скупштини одговарајући посланику Српске радикалне странке Војиславу Шешељу. "Ви знате колико је нападан, са колико га страна нападају, знате да ова улична окупљања нису без подршке запада. Ви добро знате да свако његово виђање са Владимиром Путином, Си Ђинпингом наиђе на врло бурне реакције запада. Знате да је он једини човек у Европи и једини политичар у овом делу света који је имао храбрости да каже да неће да уведе санкције Русији, који је имао храбрости да каже - да, купићу све што ми је потребно са истока, када је у питању наоружање, излажући се тиме опасности од санкција. Ја не знам, можда ће нам увести санкције због свега што смо купили. То је врло могуће. Шта да радимо, нисмо се руководили тиме. Ви знате да је он једини човек који је гласно рекао да никада неће учествовати у антируској хистерији", рекао је министар одбране.
 
Министар Вулин је истакао да ми "хоћемо да сарађујемо, да учимо, радимо и то је начин да наша војска напредује и једини начин да наша војска јача". "Не може се ставити једнакост испред напредњачке Владе и оних који су били пре нас. Никако. Ни у једном еквиваленту не може се ставити ни на који начин знак једнакости. Ми водимо рачуна само и једино о српским интересима и такву војску правимо".
 
Скренуо је пажњу на још један важан детаљ. "До 2012. године руски амбасадор није ушао у Министарство одбране. Знате, то би било подједнако лудо као да кажете да амерички амбасадор никада не уђе у Министарство одбране. Не можете ви игнорисати највеће светске силе, морате разговарати са сваким од њих. То су радили. Ово је први пут да се ОДКБ помиње у стратегијским документима где ми јасно кажемо да хоћемо сарадњу са њима и већ је спроводимо. И за ваше знање, ми смо са ОДКБ-ом ове године имали две војне вежбе, то никад није било. Са НАТО пактом три војне вежбе. Са Руском Федерацијом шест војних вежби, као и са САД. Да не говоримо о десетинама активности које имамо билатерално са разним земљама. Са Белорусијом ћемо идуће године имати 36 заједничких активности. Белорусија има више заједничких активности само са Русијом, ни са ким другим на свету. Није баш да смо суседне земље и да смо најближи. Говори се о политичкој оријентацији слободних народа који се понашају тако. Идуће године радујем се историјској војној вежби са Народном Републиком Кином, односно Народноослободилачком армијом НР Кине. То никад није било. То говори о Кини која није члан ни једног војног блока. То говори о промењеном положају наше државе и наше војске", рекао је министар Вулин.