Министарство одбране Републике Србије
 
15.12.2019.

Обележена 105. годишњица Колубарске битке




Државном церемонијом код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца, данас је обележена 105. годишњица Колубарске битке. Организатор свечаности био је Одбор Владе Републике Србије за неговање традиција ослободилачких ратова Србије у сарадњи са Општином Лазаревац.
 
Полагањем венаца код Споменика српском ратнику и службом у Спомен-храму са костурницом светог Димитрија, у чијој крипти почива више од 40.000 српских и аустроугарских војника, припадници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, представници Општине Лазаревац, чланови удружења које негују традиције ослободилачких ратова и бројни грађани, одали су пошту српским ратницима, учесницима Колубарске битке.
 
Колубарска битка представља уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе, која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију.
 
Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, одликованог чином војводе након победе на Колубари, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео једну од најзначајнијих победа у Првом светском рату.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА