Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2019.

Састанак министара одбране Србије и Француске




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министарком Војске Републике Француске Флоранс Парли, која борави у званичној посети Републици Србији.

После церемоније свечаног дочека у Старом генералштабу, одржан је састанак на којем су министри разговарали о политичко-безбедносној ситуацији у региону, сарадњи у области одбране и о војноекономској сарадњи.

Према речима министра Вулина, за одржавање пријатељских односа и у будућности неопходни су посвећеност и добра воља обе стране, а овакви и слични сусрети, посебно континуитет политичког дијалога који је у успону, најбољи су пут ка томе. Он је додао и да смо сведоци одличних односа које су успоставили председници Александар Вучић и Емануел Макрон.

Како је нагласио министар Вулин, Србија је посвећена мирном решавању свих питања са Приштином, ради бољег живота грађана на Косову и Метохији, уз заштиту свог суверенитета и територијалног интегритета и пуно поштовање Резолуције Савета безбедности 1244 и Војнотехничког споразума.

Он је такође нагласио да је формирање тзв. “војске Косова“ за Србију апсолутно неприхватљиво и да КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

Министри Вулин и Парли сагласили су се да је сарадња у области одбране између Србије и Француске интензивна и да су тежишне области заједничка обука и учешће у мултинационалним операцијама под окриљем Европске уније, с посебним нагласком на мисију Европске уније у Малију, војнообразовна, војноекономска и научно-техничка сарадња.

Министарка Парли истакла је задовољство војном сарадњом Србије и Француске и нагласила да има простора за њено унапређење. Према њеним речима, и војноекономска сарадња је на завидном нивоу и наставиће се истим интензитетом. Такође, министарка Парли похвалила је ангажовање припадника Војске Србије у мисији Европске уније у Малију у којој учествују заједно са припадницима Војске Француске.

На крају састанка, министарка Војске Француске позвала је министра Вулина да наредне године посети Сајам наоружања и војне опреме у Паризу „EUROSATORY“.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2019
mp4 (112,36 MB)
Свечани дочек и састанак