Министарство одбране Републике Србије
 
12.12.2019.

Обележена годишњица страдања посаде авиона АН-12 у Јерменији




Верским обредом и полагањем цвећа крај Спомен-крста у Земунском парку припадници Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране данас су обележили 31 годину од страдања посаде транспортног авиона АН-12, који се 12. децембра 1988. године срушио у Јерменији.

Венце крај Спомен-крста у Земунском парку положили су делегација Ратног ваздухопловства и ПВО предвођена командантом генерал-мајором Душком Жарковићем, почасни конзул Републике Јерменије у Србији Предраг Томић, породице страдалих ваздухопловаца, представници јерменске заједнице у Србији и чланови удружења која негују ваздухопловне традиције.

Седмочлана посада авиона АН-12 страдала је 12. децембра 1988. године приликом пада авиона надомак Јеревана, допремајући хуманитарну помоћ становништву угроженом катастрофалним земљотресом који је погодио Јерменију. Том приликом погинули су потпуковници Предраг Маринковић и Милан Мичић, мајори Владимир Ерчић и Миленко Симић и заставници прве класе Милисав Петровић, Бориша Мосуровић и Јован Зисов.

Kао знак захвалности за пружену помоћ и у знак сећања на страдалу посаду, јерменски народ је 1993. године Београду даровао хачкар – крст у камену, препознатљив знак јерменске културе. Спомен-крст који је постављен у Земунском парку место је сећања на погинуле припаднике РВиПВО.
photoФОТОГАЛЕРИЈА